Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι γεγονός.

Η DBRS τοποθέτησε την Ελλάδα σε κατηγορία αξιόχρεου στο ΒΒΒ (χαμηλό) κάνοντας πρώτη την κίνηση από άλλους οίκους που τώρα απλά θα ακολουθήσουν.

Μαζί με αυτό έκανε και μία, μικρή πάντως, έκπληξη γιατί μας είχε σε κατηγορία θετικής εικόνας και ουσιαστική έπρεπε να κάνει λίγο παραπάνω από ένα απλό βήμα.

  • Ο καναδικός οίκος βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και διατήρηση της πτωτικής τάσης στο χρέος.

Οι οίκοι, Scope και R & I, έχουν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αλλά το θέμα ήταν ότι η αξιολόγησή τους δεν αποτελεί κριτήριο επιλεξιμότητας από την ΕΚΤ.

Αντίθετα η DBRS αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ που πλέον θα μπορεί να αποδέχεται ευθέως και χωρίς εξαιρέσεις τα ελληνικά ομόλογα για δανεισμό.

Επιπλέον ελληνικά ομόλογα και μετοχές θα είναι επιλέξιμα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια.

Η αναβάθμιση εξηγείται από την DBRS στη λογική πως, στο εντυπωσιακό ιστορικό ήδη της χώρας, η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει δεσμευμένη στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση.

 

Τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση δεν απέτρεψαν το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Εφέτος αναμένεται πλεόνασμα 1,1% και 2,1% το 2024.

Από το υψηλό του 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, 23 μονάδες των οποίων πέρυσι, επωφελούμενο από τα μέτρα προσαρμογής και την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.

Η σημαντική βελτίωση στο δημοσιονομικό μέτωπο και αυτό του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα συνεπές δημοσιονομικό πλάνο, που οδηγεί και στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου.

Να σημειωθεί πως ανεξάρτητα από το τι θα κάνει σε μία εβδομάδα η Moody’s, η οποία μας έχει πολύ κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ο οίκος αυτός έμεινε εκτός εξελίξεων και έχασε εντελώς την ουσία.

Θα την ξεπεράσουν όλοι οι άλλοι οίκοι που θα μας αναβαθμίσουν στη συνέχεια νωρίτερα από αυτήν.

Πιθανόν και εντός του 2023.

 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης. Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείθουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».

ΝΑΚ