“Σε ανοδική πορεία η ελληνική κεφαλαιαγορά- 1ο Growthfund Summit – Υπερταμείο”

«Το τρένο δεν έχει χαθεί, τώρα ξεκινάει». Με αυτή τη φράση, ο κ. Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank έδωσε έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγει η ανοδική πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μιλώντας κατά τη διάρκεια πάνελ του πρώτου Growthfund Summit.

Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες στο πάνελ με τίτλο «Το Χρηματιστήριο ως εργαλείο ανάπτυξης» εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και του αντίκτυπου στην ελληνική οικονομία που αυτή θα έχει.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Νίκος Κονταρούδης, Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γεώργιος Τανισκίδης, Πρόεδρος της Optima bank και ο κ. Γεώργιος Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της EUROXX Χρηματιστηριακή. Τη συζήτηση συντόνισε ο Υπεύθυνος τμήματος Ανάλυσης, Beta Securities του Liberal.gr κ. Μάνος Χατζηδάκης.

«Το τρένο δεν έχει χαθεί, τώρα ξεκινάει» ανέφερε ο κ. Γεώργιος Τανισκίδης. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, τόνισε, παίζει και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία. «Κάτι που μου εκμυστηρεύτηκε Αμερικανός πρέσβης είναι ότι εμείς οι Έλληνες “δεν χάνουμε ευκαιρία να χάνουμε ευκαιρία”. Ελπίζω αυτή τη φορά να μη χάσουμε ευκαιρία» ανέφερε. Υπογράμμισε, εντούτοις, την ανάγκη της ορθής λειτουργίας της αγοράς προκειμένου να λειτουργεί σαν ασφαλές λιμάνι για κάθε επενδυτή και να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπου μετοχές εκτοξεύονται ή καταβαραθρώνονται πρώτού μάθει το επενδυτικό κοινό τις εξελίξεις που τις αφορούν. Τέλος, τόνισε πως οι προκλήσεις για τις τράπεζες είναι η περαιτέρω μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων και η διαχείριση της κερδοφορίας τους όσο αυξάνονται οι δανειακοί όγκοι.

«Έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ορθή λειτουργία της αγοράς» τόνισε ο κ. Νίκος Κονταρούδης, Αντιπρόεδρος Α’ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας πως η αγορά ακολουθεί το πλαίσιο και την εφαρμογή της νομοθεσίας σε ευρωπαϊκή βάση τονίζοντας πως γίνονται συχνοί και διεξοδικοί έλεγχοι. Όπως ανέφερε, έχει γίνει σημαντική δουλειά και τεχνολογικά ανοίγματα στην κατεύθυνση αυτή, ενώ υπάρχει και εξέλιξη στη σχετική νομοθεσία για την ορθή παρακολούθηση της αγοράς. Ειδική μνεία έκανε στους σημαντικούς πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των συστημάτων παρακολούθησης, Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη προσέλκυσης στελεχών ικανών να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία.

«Είναι σημαντικό να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αύξηση της κεφαλαιαγοράς» τόνισε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όπως ανέφερε, έχουν γίνει έως σήμερα σημαντικά βήματα για να οδηγηθεί το ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές και να προσελκυσθούν επενδυτές από το εξωτερικό. Υπογράμμισε, επίσης, πως υπάρχουν ποιοτικά, ποσοτικά και αντανακλαστικά κριτήρια για να δουν αν μπορεί να συμπεριληφθεί σε αναπτυγμένες αγορές που αφορούν στο μέγεθος της αγοράς και στη ρευστότητα.

«Είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια και την πορεία τα επόμενα χρόνια του ΧΑ. Υπάρχει χώρος για ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Και θέλω να πω ότι σε αυτή την περίπτωση το “μέγεθος μετράει”» σημείωσε ο κ. Γεώργιος Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος της EUROXX Χρηματιστηριακή, αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, υπογραμμίζοντας πως στο ΧΑ υπάρχουν εταιρείες με μεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις που πρέπει να αναπτυχθούν. Όπως τόνισε, η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από παραδείγματα που δεν μας τιμήσαν ως χώρα, αλλά διαπίστωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της κατάστασης αυτής τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά. Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη δημιουργίας μίας νέας επενδυτικής φιλοσοφίας με δομημένο τρόπο στους νέους μέσα από την εκπαίδευση. «Οι Έλληνες ιστορικά ήταν αποταμιευτές επενδύοντας κυρίως σε ακίνητα» υπογράμμισε σημειώνοντας πως έχει έρθει η ώρα η τάση αυτή να εμπλουτιστεί και σε άλλα προϊόντα ακολουθώντας και αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού. Σημείωσε, δε, πως σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό παίζει η πολιτική σταθερότητα και οι καλές επιδόσεις στην οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ