Το περασμένο Σάββατο, η επιτυχία των Ελληνικών τραπεζών στα stress tests αφαίρεσε το βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για ενδεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για τους υφιστάμενους μετόχους. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί λόγο συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ως εκ τούτου αναμένουμε πως η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών θα είναι σταδιακή, ιδιαίτερα ασταθής και δεν θα πραγματοποιηθεί με τον ίδιο ρυθμό για όλες τις συστημικές τράπεζες.

Η θετική προοπτική για τις τράπεζες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s) οι οποίες ανέρχονταν σε περίπου € 96 δισεκατομμύρια στο τελευταίο τρίμηνο του 2017. Η επικείμενη εφαρμογή της νομοθεσίας έχει όπως ήταν αναμενόμενο αυξήσει την πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με τις τράπεζες να αναφέρονται σε σημαντική αύξηση των δανειοληπτών που επιθυμούν να επιτύχουν μια διευθέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Επίσης οι Ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσφατα αυξήσει τις προβλέψεις τους, μετά και την εφαρμογή του νέου πρότυπου λογιστικής IFRS 9, σε ένα επίπεδο που τους προσδίδει μεγαλύτερη ευελιξία στο να επιδιώξουν μια συνεκτική λύση τόσο για τους ισολογισμούς τους όσο και για τους δανειολήπτες.

Στους επόμενους μήνες οι τράπεζες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους που στοχεύουν στη μείωση των NPE’s κατά €33 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, εκ των οποίων τα €11.6 δισεκατομμύρια θα πρέπει να επιτευχθούν μέσα από τη πώληση δανείων. Το αποτέλεσμα των προσφορών για την πώληση σημαντικών χαρτοφυλακίων NPEs μέσα στους επόμενους μήνες θα αποτελέσει και τη λύδια λίθο για μελλοντικές παρόμοιες πωλήσεις.

Οι τράπεζες αποτελούν μόνο ένα κομμάτι της λύσης που χρειάζεται η Ελλάδα, ώστε να βγει τον Αύγουστος από το μνημόνιο προσαρμογής κάτι που προϋποθέτει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την επιτυχή εξέλιξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους τον Ιούνιο και Ιούλιο και τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων την ώρα που η χώρα δημιουργεί ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι €19 δις. Η εγκρατής αισιοδοξία είναι δικαιολογημένη, ο εφησυχασμός όχι.

Πέτρος Μυλωνάς, Head of Southern Europe, LXM Group

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here