Το πρόβλημα του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος δεν είναι η διαθέσιμη ρευστότητα. Με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συστημικές τράπεζες δανείζονται άφθονα κεφάλαια με αρνητικό επιτόκιο.
Δυστυχώς όμως λόγω του βεβαρημένου παρελθόντος τους -το οποίο αποτιμάται με το …βουνό των κόκκινων δανείων– οι Ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να αναλάβουν σοβαρούς επιπλέον κινδύνους δανεισμού (credit risk).
- Γι’ αυτό περιορίζουν όσο μπορούν, την όρεξη να δανείσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αξιολογούνται -στην καλύτερη περίπτωση- με την χαμηλή πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελληνικής Δημοκρατίας.
- Προτιμούν να δανείζουν μεγάλα ποσά σε σοβαρές, ευμεγέθεις, διεθνοποιημένες επιχειρήσεις που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και -κυρίως- βαθμολογούνται ως αξιόπιστοι δανειολήπτες από τους διεθνείς Οίκους Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (π.χ. Fraport, Aegean, Lamda, Mytilineos κλπ)…
Από σήμερα, οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας μας, έχουν άνετη και ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ρευστότητα ύψους 38 δισ. ευρώ με επιδότηση του κόστους χρήματος, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα 38 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν κομμάτι του μεγάλου χρηματοδοτικού των 1,57 τρισ. ευρώ ρευστότητας που διαθέτει η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω του προγράμματος των TLTROs.
Από το πακέτο αυτό, περίπου 500 δισ Ευρώ θα κατευθυνθεί σε Ιταλία και Ισπανία, που είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημική κρίση.
- Η παρεχόμενη ρευστότητα από το πρόγραμμα TLTRO συνδέεται με την πιστωτική επέκταση των τραπεζών και συνίσταται στη δυνατότητα μακροπρόθεσμου δανεισμού τους από την ΕΚΤ, με στόχο και προϋπόθεση να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων στον επιχειρηματικό ιστό της οικονομίας.
Η ρευστότητα που αναλογεί από το “πακέτο” και μπορούν να απορροφήσουν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι:
- 12 δισ. ευρώ για την Alpha Bank,
- 10 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα
- 8 δισ. ευρώ για τη Eurobank
- 8 δισ Ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.
Οι ελληνικές τράπεζες ήδη δανείζονταν μέρος των ποσών αυτών με άλλα εργαλεία της ΕΚΤ, αλλά και από άλλες πηγές, ενώ με την ενεργοποίηση του TLTRO III μπορούν πλέον να μετακυλίσουν το σύνολο του ανωτέρω δανεισμού στο πρόγραμμα αυτό και να αντλούν κεφάλαια με αρνητικό επιτόκιο -1%.
Δηλαδή με απλά λόγια οι 4 συστημικές τράπεζες επιδοτούνται για να το απορροφήσουν τα 38 δισ Ευρώ από την ΕΚΤ…
Τώρα πρέπει να βρουν νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα για να τις χρηματοδοτήσουν, αρκεί να απολαμβάνουν υψηλής πιστοληπτικής αξιοπιστίας ή -έστω- η αξιοπιστία τους να ενισχύεται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τα προγράμματα της…