Οι δυνατότητες των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintechs) να προσφέρουν λύσεις απέναντι στις προκλήσεις της αγοράς και να συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης – παρουσίασης προτάσεων, που υποβλήθηκαν στο Visa Innovation Program στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Crowdpolicy.

Όπως επισήμανε η Ανδριάνα Παππά, επικεφαλής της Visa στην Ελλάδα το Visa Innovation Program έχει σχεδιαστεί για να αξιοποιήσει το τοπικό ταλέντο στον κλάδο των fintech και να αναπτύξει λύσεις για τον μετασχηματισμό των ψηφιακών πληρωμών στην αγορά. Η κα Παππά εξέφρασε την ικανοποίηση της καθώς στην πρώτη εκδήλωση στην Ελλάδα για την παρουσίαση των προτάσεων από τις 12 νεοφυείς εταιρίες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, το Visa Innovation Program τους προσέφερε εξαιρετικές ευκαιρίες, όπως η συνεργασία με κορυφαίες τράπεζες και η επιτυχής ολοκλήρωση πιλοτικών συνεργασιών (PoCs). Παράλληλα προέκυψαν συνεργασίες και μεταξύ των fintechs του Visa Innovation Program, αποδεικνύοντας τη συνεργατική φύση του προγράμματος. Κάθε εταιρεία είναι μοναδική και κινείται με διαφορετική δυναμική, αλλά όλες έχουν τεράστιες δυνατότητες να φέρουν πραγματικά καινοτόμες λύσεις, με δυνατότητες πέρα από τα γεωγραφικά τους όρια, πρόσθεσε η Ανδριάνα Παππά.

Ο Μιχάλης Ψαλλίδας, managing director της Crowdpolicy, επισήμανε ότι το πρόγραμμα kαινοτομίας της Visa άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ εταιριών fintech, της Visa και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Sevdalina Vassileva, γενική διευθύντρια της Visa για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία ανέφερε ότι η Visa έχει μια ευρεία παγκόσμια ατζέντα καινοτομίας και πιστεύει ότι έχει μεγάλη σημασία η εφαρμογή της στις τοπικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. «Οι εταιρίες fintech βρίσκονται στο επίκεντρο του οικοσυστήματος των ψηφιακών πληρωμών και στόχος της Visa είναι να τις βοηθήσει να επεκτείνουν την πρόσβασή τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Επίσης, να δημιουργήσουν νέες λύσεις πληρωμών, ικανοποιώντας όχι μόνο τις προσδοκίες των καταναλωτών να γίνονται οι αγορές τους απρόσκοπτα και να είναι ολοένα και περισσότερο «αόρατες», αλλά και καλύπτοντας την ανάγκη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων να στραφούν στο ψηφιακό εμπόριο μέσα στο τρέχον πλαίσιο του Covid-19. Παράλληλα η Visa, θέτει ως προτεραιότητα τέτοιες ενέργειες που φέρνουν την καινοτομία πιο κοντά στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι νεοφυείς επιχειρήσεις του πρώτου κύκλου Bubbllz, Do it for me, Ferryhopper, Linked Business, Orderstate και Stoferno μαζί με αυτές του δευτέρου κύκλου Giving Streets, I Spiral, Plum, Quadible, Simply και Wysely (πρώην Squaredev) παρουσίασαν τις καινοτόμες λύσεις που έχουν αναπτύξει. Στην εκδήλωση έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός στελεχών από το οικοσύστημα των startups και του fintech, των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (VC funds), της Visa και των τραπεζών, καθώς και συμμέτοχοι του προγράμματος.

   Visa Innovation Program

   Η Visa σε συνεργασία με την Crowdpolicy, ξεκίνησε το Visa Innovation Program τον Μάρτιο του 2019 για να βοηθήσει το τοπικό οικοσύστημα ψηφιακών πληρωμών να αναπτύξει νέες λύσεις για διασυνοριακές πληρωμές στον τουριστικό τομέα, το λιανεμπόριο και τον κοινωνικό τομέα. Μέσω της συν-δημιουργίας, των μεθόδων ανοιχτής καινοτομίας και της ανάπτυξης στην αγορά, στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ευκολότερων τρόπων πληρωμής για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

   Οι 12 νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους δύο κύκλους του Visa Innovation Program συνεργάστηκαν εντατικά με την ομάδα, τους μέντορες και τα στελέχη της Visa και των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Δύο fintechs ολοκλήρωσαν πιλοτικές συνεργασίες με τη Visa και τους συνεργάτες της, ενώ πέντε ακόμα θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, στη διάρκεια του δεύτερου κύκλου δημιουργήθηκαν συνεργασίες Startup2Startup, καθώς δύο πιλοτικές συνεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εταιριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συνολικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις των δύο κύκλων, 11 ελληνικές και μια κυπριακή, έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια κεφαλαιακής αξίας.

   Πίσω από την επιτυχία του προγράμματος βρίσκονται περισσότερες από 70 συναντήσεις, με περισσότερα από 35 στελέχη της Visa, των συνεργαζόμενων τραπεζών και της Crowdpolicy, 55 συνεδρίες με μεντορες, 14 εργαστήρια σε εξειδικευμένους τομείς από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και έξι ανοιχτές εκδηλώσεις με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της κοινότητας του fintech.

Οι fintechs που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είχαν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, εμπειρογνωμόνων, καθώς και στο δίκτυο της Visa, ενώ έλαβαν υποστήριξη σε διάφορους τομείς όπως είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη, εξέλιξη και γνωμοδότηση και η τεχνολογικής σύγκλιση. Οι εταιρείες υποστηρίχθηκαν για να αναπτύξουν το προϊόν τους μέσω ενός κύκλου διάρκειας πέντε μηνών, η οποία περιελάμβανε καθοδήγηση από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του fintech, συνεδρίες ανακάλυψης και προσδιορισμού των ζητούμενων λύσεων, υποστήριξη για την ανάπτυξη διεπαφών (APIs) και λογισμικού, δικτύωση με την κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων και fintech, χώρο εργασίας, επιχειρηματικό δίκτυο και υποστήριξη σε θέματα χρηματοδότησης.

Οι fintechs ενθαρρύνθηκαν επίσης να αξιοποιήσουν την Visa Developer Platform (VDP), η οποία παρέχει απλοποιημένη και φιλική προς το χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα και υπηρεσίες της Visa μέσω APIs, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να μετατρέψει εξαιρετικές ιδέες σε νέες εμπειρίες ψηφιακού εμπορίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ