γράφει ο Ιωάννης Ρουκάς

Είναι πιο πασιφανές όσο ποτέ άλλοτε, ότι αυτοί που θα σώσουν τη Χώρα μας, στη ΜΕΤΑ τον Κορωνοϊό εποχή, δεν είναι άλλοι από εμάς τους ίδιους τους Έλληνες.

Μετά και τις αποφάσεις του EUROGROUP, την πορεία του ιού στις άλλες Χώρες σε όλο τον Κόσμο, αλλά και λόγω του ότι η Κυβέρνησή μας, έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και πήρε τα απαιτούμενα μέτρα νωρίτερα από όλους, είναι προφανές ότι ο ρυθμός επαναφοράς, όλου του Πλανήτη στην όποια “κανονικότητα” -πρώτα ο Θεός- θα είναι διαφορετικός από Ήπειρο σε Ήπειρο, από Χώρα σε Χώρα.

Οι Κυβερνήσεις, προσπαθούν να λάβουν, όλα τα απαραίτητα μέτρα, αρχικά για να διασφαλίσουν την επιβίωση των Πολιτών αλλά και των Συστημάτων Υγείας τους και στη συνέχεια να κρατήσουν τις Οικονομίες τους όρθιες, τώρα αλλά και με το βλέμμα στο μέλλον. Οι περισσότερες, δίνουν “καύσιμα” στις Οικονομίες τους, ρευστότητα, προστασία των επιχειρήσεων και άρα και των εργαζομένων.

Η κάθε μία έχει διαφορετικό μέγεθος οπλοστασίου φυσικά, διότι δεν είναι όλες, δεν ήταν όλες σε καλή κατάσταση, ειδικά μετά και την πολύ βαριά Κρίση των τελευταίων ετών, από την οποία οι περισσότερες βγήκαν λαβωμένες.

Στην Ευρώπη, εμείς, όπως είναι γνωστό, ανήκουμε σε αυτές τις Χώρες που μόλις είχαμε σηκωθεί από το “κρεβάτι του αρρώστου” και μετά και τη πρόσφατη Κυβερνητική αλλαγή, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας, διεθνώς, βλέπαμε το Μέλλον, πιο αισιόδοξα και μάλιστα είχαμε αρχίσει να “εισπράττουμε” και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας με την έλευση νέων ξένων επενδύσεων, μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμού του Κράτους.

Όμως, επειδή, η ζωή πάντα είναι απρόβλεπτη, μας ήρθαν δύο κτυπήματα, εξίσου επικίνδυνα. Η ασύμμετρη εισβολή από την Τουρκία (αυτή ίσως και να την περιμέναμε… ) και φυσικά η Πανδημία του κορωνοϊού.

Πήγαμε από το “Δόξα τω Θεώ” στο “βόηθα Παναγιά”.

Ξανά.

Και στα δύο, ευτυχώς, μέχρι στιγμής, λόγω όπως είπαμε των γρήγορων αντανακλαστικών της νέας Κυβέρνησης, καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και λάβαμε μάλιστα και τα εύσημα Διεθνώς.

Όμως, η βοήθεια που περιμέναμε από την ΕΕ, ήρθε μεν, αλλά λίγο “κουτσουρεμένη” και με μια μορφή, η οποία θέλει πολύ προσοχή και σχέδιο για το πώς θα την χρησιμοποιήσουμε. Σε αυτό, έχουμε εμπιστοσύνη στη Κυβέρνηση ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Παρόλα αυτά, για να μπορέσει να ξεπεράσει η Οικονομία μας, όπως είπαμε, το πρόβλημα για την ΜΕΤΑ τον κορωνοϊό εποχή, δεν αρκεί η έξωθεν βοήθεια. Έχουμε γράψει, ήδη, ότι ο Τουρισμός μας, θα πρέπει να στραφεί προς τους Έλληνες, εάν πραγματικά δεν θέλει το 2020 να είναι μια “χαμένη χρονιά” εντελώς.

Οι Φορείς του Τουρισμού, διαβάζουμε, ότι ζητάνε μέτρα από την Κυβέρνηση, ελάφρυνσης, έτσι ώστε να κάνουν το προϊόν τους πιο οικονομικό (μείωση ΦΠΑ, κουπόνια διαμονής, αναστολή χρεών κ.α.), αλλά και οι ίδιοι προτίθενται με ελκυστικά πακέτα, να φέρουν πιο κοντά τον Έλληνα και έτσι να γεμίσουν τα Ξενοδοχεία τους που σε άλλη περίπτωση, φλερτάρουν με το μη άνοιγμα αυτή τη σεζόν.

Το ίδιο, θεωρώ ότι πρέπει, οφείλουμε, να πράξουμε και εμείς όλοι, σε ότι αφορά την όλη μας Οικονομική συμπεριφορά.

Είτε είμαστε πελάτες, είτε προμηθευτές.

Εάν είμαστε πελάτες, οφείλουμε να προτιμούμε τα ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες και μάλιστα προϊόντα που πωλούνται κοντά στο σπίτι μας, στη γειτονιά μας, από τα μικρά καταστήματα, από τους ανθρώπους με τους οποίους λέμε “καλημέρα” κάθε μέρα.

Να στους στηρίξουμε όσο μπορούμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ο καθένας μας, να διασφαλίσουμε ότι το όποιο εισόδημα προκύψει από αυτή μας την επιλογή, θα μείνει ΕΔΩ στην Ελλάδα, σε μας, τους Έλληνες, στην Οικονομία μας.

Διασφαλίζοντας περαιτέρω ότι όταν θα προκύψει και κέρδος κάποια στιγμή, θα επενδυθεί πάλι εδώ στη Χώρα μας. Εάν είμαστε προμηθευτές, προϊόντων ή υπηρεσιών, οφείλουμε και εμείς με τη σειρά μας, να στηρίξουμε τους πελάτες μας, με πιο ελκυστικές τιμές, με διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών και προσφορών γενικότερα.

Να στηρίξουμε κι εμείς με τη σειρά μας τον πελάτη μας με κάθε τρόπο. Η χρονιά αυτή από χαμένη, να στηρίξει τουλάχιστον την επιβίωσή μας και να πάμε για το 2021 να “περάσουμε τον κάβο”. Ναι πολλοί από εμάς, πίστεψαν, προέβλεψαν, ήλπιζαν ότι το 2020, παρά το ότι είναι “δίσεκτο”, θα ήταν η χρονιά της “επιστροφής στην κανονικότητα” σε όλους τους τομείς.

Εμείς, σαν Έλληνες, την σωστή επιλογή την κάναμε, με την αλλαγή της Κυβέρνησης, που αποδεικνύει καθημερινά το ορθό της επιλογής μας. Όμως, ήρθε από έξω κάτι που γονατίζει και τους πιο ισχυρούς του Πλανήτη. Την επόμενη μέρα λοιπόν, μετά από τέλος της Πανδημίας, με τη σωστή Κυβέρνηση που έχουμε, που μας στηρίζει με κάθε τρόπο, οφείλουμε κι εμείς να κάνουμε το καθήκον μας και να στηρίξουμε τη Χώρα μας. Ας είναι το

#ΕπιμένουμεΕλληνικά λοιπόν, το σλόγκαν μας για τη μετά την Πανδημία εποχή. #Μένουμεσπίτι! #Θατακαταφέρουμε!

 

{Ο κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος Ομάδος Διοίκησης Ελληνικό Ινστιτούτο Οικονομικής Διοίκησης ΕΕΔΕ Μακεδονίας}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here