Σε ηλικία μόλις 59 ετών, έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό ο επιτυχημένος Ελληνοαυμερικανός επιχειρηματίας Πέτρος Εμμανουήλ Λυτός.

Με καταγωγή από την Κάρπαθο, ο Πέτρος Λυτός κατάφερε να διαπρέψει επί σειρά ετών στον χώρο της εστίασης, όντας ιδιοκτήτης εστιατοριών και καφέ.

Άνηκε στη δεύτερη γενιά των Καρπαθίων της Αμερικής. Γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1960 στο Λόγκαν της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ήταν γιος του  Εμμανουήλ Λυτού και της Μαρίας,το γένος Ποθητού. Οι γονείς του είχαν γεννηθεί και είχαν μεγαλώσει στην γραφική Βωλάδα της Καρπάθου και μετανάστευσαν το 1958 στην Αμερική.

Μαζί με τον αδερφό του Μηνα μεγάλωσαν στα εστιατόρια δίπλα στον πατέρα τους, έτσι με εμπειρία και αγάπη για τον χώρο της εστίασης η μια επιτυχία δεχόταν την άλλη αφού μετά από μερικά χρόνια απέκτησαν το “Adelphi Diner” και το “White Rose System”.

Λίγο αργότερα απέκτησε το εστιατόριο “Starlite Diner” στην Πενσυλβάνια και το κατέστησε προορισμό για τους ομογενείς και άλλους κατοίκους της περιοχής.

Ο Πέτρος Λυτός διακρινόταν, όπως σημειώνει το rodiaki.gr, για την αγάπη του για την Κάρπαθο τη γενέτειρα των γονέων του και μεγαλώνοντας με μεγάλη προθυμία εισχώρησε στους κόλπους του Συλλόγου Βωλαδιωτών Αμερικής «Άγιοι Ανάργυροι» ώστε να βοηθήσει στη διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων του τόπου του.

H πρόεδρος του Συλλόγου Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Λογοθέτη τίμησε τη μνήμη του μιλώντας με θερμά λόγια για το έργο του στον Σύλλογο λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ο Πέτρος ήταν ο πρώτος πρόεδρος που γεννήθηκε στην Αμερική και με χαμόγελο, εργατικότητα και φιλότιμο κατάφερε να συνεχίσει το έργο του συλλόγου μας και να το παραδώσει αμείλικτο στους επόμενους. Θα μας λείψει αφάνταστα και εύχομαι όλοι εμείς οι νεότεροι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του και να μην ξεχνάμε ποτέ τον τόπο καταγωγής μας.

Ήταν πατέρας δύο παιδιών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here