Πέραν πάσης αμφιβολίας όταν η παροχή μία υπηρεσίας επιβαρύνεται συνολικά σε διάστημα εξαμήνου κατά σχεδόν 20% (σε δύο φάσεις) το κόστος δεν είναι αμελητέο για τον καταναλωτή, χρήστη.
Όντως η Αττική Οδός ΑΕ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 65,75%, ΑΒΑΞ το 34,21% με τις δύο εταιρείες να αποκτούν τελευταία επιπλέον ποσοστά 6,5% έναντι 37,5% και 3,38% έναντι 19,5 εκατ. αντίστοιχα αποκτώντας το ποσοστό που είχε η Τρ. Πειραιώς έναντι ενεχύρου της Αττικάτ), όπως διευκρινίζει στο καταγγελτικό Δελτίο Τύπου με εύγλωττο τίτλο: “Όταν φιμώνεται η αλήθεια, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη.”   
Αναλυτικά ξεκαθαρίζει   πως,
–  η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία είχε ενημερωθεί, με επίσημη επιστολή από την «Αττική Οδός Α.Ε.» από τις 28/12/2018, για τις νέες τιμές, ουδέποτε είχε εκφράσει υπηρεσιακά την παραμικρή αντίρρηση ή είχε ζητήσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμπληρωματικό στοιχείο,
–  είναι γνωστό στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του και του υποβάλλονται περιοδικά από την «Αττική Οδός Α.Ε.» σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Σύμβαση Παραχώρησης, πως μέχρι το τέλος του 2018 η απόδοση της επένδυσης των μετόχων ανήλθε σε +6,23%, η οποία υπολείπεται σημαντικά του Συμβατικά ανώτατου προβλεπόμενου ορίου του 13,1%. Ως εκ τούτου, δεν έχει επιτευχθεί η Συμβατικά ορισθείσα απόδοση επί της επένδυσης και δεν στοιχειοθετείται η πρόωρη επιστροφή του δρόμου στο ελληνικό Δημόσιο.
Επί της ουσίας απαντώντας στην θέση του Χρήστο Σπίρτζη, πως πρόκειται για μονομερή ενέργεια η εταιρεία ανταπαντά, ότι
Αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της εταιρείας, εκπορευόμενο από το Άρθρο 50.1.2. της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Αττικής Οδού”, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 16/12/1996, ο ελεύθερος και μονομερής καθορισμός του ύψους των διοδίων τελών, υπό την προϋπόθεση ότι η Ανώτατη Τιμή Διοδίων Τελών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα Άνω Συμβατικά Όρια Διοδίων Τελών (Α.Σ.Ο.Δ.Τ.). Σήμερα, το Α.Σ.Ο.Δ.Τ. ανέρχεται σε €3,77 (με ΦΠΑ), άρα τόσο η νέα ονομαστική τιμή διοδίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2019 (€3,00), όσο και αυτή που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020 (€3,30), είναι σημαντικά χαμηλότερες του επιτρεπτού ορίου”.
Να υποθέσω, πως η κυβέρνηση δια του Χρήστου Σπίρτζη επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα, λίγες μέρες πριν την κάλπη της 7 Ιουλίου, μία κυβέρνηση που από το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ των ημερών της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε στην ακριβώς αντίθετη πλευρά αλλά τώρα λίγο πριν την αποδρομή της επιχειρεί να ενδυθεί τον φιλολαικό της μανδύα.
Ωστόσο υπάρχουν οι συμβάσεις, που έχουν την σφραγίδα της Βουλής, όπως και η έγκαιρη ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου από τις 28 Δεκεμβρίου 2018, μόνο που αυτοί το θυμήθηκαν ολόκληρους 6 μήνες μετά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here