της Ελενας Ερμείδου

Για την συμβολή της εκπαίδευσης και της έρευνας στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα μίλησε ο χτες ο ο Ομοσπονδιακός Υφυπουργός Παιδείας και Έρευνας, κ. Τόμας Ράχελ στο πλαίσιο του δείπνου της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου τονίζοντας το άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό συνιστά βασική προϋπόθεση για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα συνεπώς για μια βιώσιμη, ευφυή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Γερμανία και Ελλάδα υπογράμμισε καταβάλλουν από  κοινού προσπάθειες, προκειμένου να είναι ελκυστική η εκπαίδευση για τους νέους ανθρώπους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό ο δρόμος προς την καινοτομία προϋποθέτει πανεπιστήμια που επενδύουν στην έρευνα, ένα πολιτικό πλαίσιο που προάγει την καινοτόμο έρευνα και τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των ερευνητικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων και άρτια εκπαίδευση σε όλες βαθμίδες.

Το ελληνογερμανικό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας ξεκίνησε το 2013. Το δεύτερο, δε πρόγραμμα περιλαμβάνει 24 προγράμματα και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 9 εκατ. ευρώ με την Ελλάδα να χρηματοδοτεί τη συμμετοχή μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Πρόκειται μεταξύ άλλων για έργα στον τομέα της υγείας, της βιο-οικονομίας, της ενέργειας, του πολιτισμού, του τουρισμού και της έρευνας υλικών.

Ο κ. Ράχελ  επεσήμανε ότι το γερμανικό διττό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης έχει μακρά παράδοση στη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και συμβάλλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας,

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με εταιρίες-μέλη του, έχει κινητοποιηθεί μετά το πέρας των προγραμμάτων VETnet και MENDI για τη συνέχιση της διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα με τη μορφή ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Από την πλευρά του το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας ερευνά με ποιο τρόπο θα υποστηρίξει τις δράσεις αυτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ