Η Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση των Επενδύσεων όχι της Κατανάλωσης

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

  • «Τα χρήματα που μοιράζει σε επιδόματα η κυβέρνηση, πέφτουν αμέσως στην αγορά και την κατανάλωση. Ενισχύουν το ΑΕΠ» λένε και ξαναλένε τα στελέχη μιας κυβέρνησης που προφανώς –5 χρόνια μετά – δεν έχει συνειδητοποιήσει το πραγματικό πρόβλημα της χώρας.

Στην Ελλάδα -ακόμη και σήμερα μετά από 10 ολόκληρα χρόνια πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης- η ιδιωτική κατανάλωση συνεισφέρει στο ΑΕΠ (στην οικονομική μεγέθυνση) κατά 87%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, κατά μέσο όρο η ιδιωτική κατανάλωση συνεισφέρει στο ΑΕΠ κατά 73%.

Η Ελλάδα μπήκε στο τούνελ της κρίσης επειδή δεν είχε παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία. Στηρίζονταν σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση και σε διάφορες μη παραγωγικές δαπάνες, όπως το Δημόσιο και η διαχείριση ακινήτων.

Σήμερα, η χώρα χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, στηρίζονται στην έρευνα και την ανάπτυξη. Ήρθε η στιγμή να υποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η δημιουργία πλούτου από την παραγωγή και τις εξαγωγές έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά γι’ αυτό και διανέμεται ευκολότερα, δικαιότερα και αποτελεσματικότερα…

Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει την ευημερία της σε διαρκώς αυξανόμενες εισαγωγές που είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές, σε επιδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία και σε έναν μη αποτελεσματικό και σπάταλο δημόσιο τομέα.

Η ιδιωτική κατανάλωση είναι εξαιρετικά σημαντικός δείκτης της ευημερίας μιας χώρας, μόνον όταν ένα μεγάλο μέρος της αφορά την ζήτηση για εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.

Η κατανάλωση δείχνει την εμπιστοσύνη των πολιτών για μέλλον, την αισιοδοξία για το αύριο της χώρας. Πρέπει όμως να είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης και όχι η μονομερής γενεσιουργός αιτία της…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here