Ανάμεσα σε 162 χώρες του πλανήτη, η Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε καν στις 100 πρώτες, με βάση τους δείκτες οικονομικής ελευθερίας που επεξεργάζεται το παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτο Fraser του Καναδά.

Η Ελλάδα μοιράζεται φέτος την ίδια επίδοση με την Κίνα και τη Σουαζιλάνδη (108η θέση) σε ό,τι αφορά τον βαθμό οικονομικής ελευθερίας. Η χώρα μας συνεχίζει σταθερά να καταλαμβάνει τη χειρότερη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι δείκτες οικονομικής ελευθερίας περιλαμβάνουν την παρεμβολή του Κράτους στις οικονομικές συναλλαγές (size of Government όπου η Ελλάδα έχει βαθμολογία 4,38 με άριστα το 10), το νομικό σύστημα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, τη δυνατότητα εμπορικών συναλλαγών με το εξωτερικό κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κρατών-μελών της Ενωμένης Ευρώπης, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Κροατία, βρίσκεται στην 75η θέση, 33 θέσεις πάνω από τη χώρα μας.

Ακόμη όμως και σε σύγκριση με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ, η χώρα με την αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, βρίσκεται στην 98η θέση, 10 θέσεις πάνω από την χώρα μας. Αναφέρεται επίσης ενδεικτικά ότι η Ρουμανία καταλαμβάνει την 20η θέση, η Αλβανία την 34η, και η Βουλγαρία την 46η.

Ο βαθμός οικονομικής ελευθερίας υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία:
1. το μέγεθος του κράτους·
2. το κράτος δικαίου·
3. την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα·
4. την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και
5. το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.

Σημαντικές έρευνες επιβεβαιώνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με μεγάλο βαθμό οικονομικής ελευθερίας απολαμβάνουν υψηλότερο επίπεδο ευημερίας, έχουν ευρύτερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα καθώς και μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Η φετινή μελέτη «Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο» που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Fraser του Καναδά αφορά τα στοιχεία του 2016. Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με το Δίκτυο Οικονομικής Ελευθερίας, ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες. Το ΚΕΦίΜ παρουσιάζει φέτος για 3η συνεχή χρονιά τη μελέτη στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Fraser

Παρά το γεγονός ότι η περσινή μελέτη αφορούσε τα στοιχεία του 2015, έτος δριμείας επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της χώρας λόγω των πολιτικών χειρισμών που οδήγησαν εντέλει στους κεφαλαιακούς ελέγχους και την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, η Ελλάδα στον φετινό δείκτη σημείωσε άνοδο μόλις 3 θέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here