Ελλάδα, η χώρα των έμμεσων φόρων και των παράλογων επιβαρύνσεων

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Στην Ελλάδα, η φορολογία αυξάνεται γιατί το Κράτος δεν μπορεί να ελέγξει τις δαπάνες του. Το Κράτος χρειάζεται συνεχώς περισσότερους πόρους για να λειτουργήσει και η κυβέρνηση επιβάλλει περισσότερους φόρους.

  • Είναι ενδεικτικό ότι το 82,4% των μέτρων του Τρίτου Μνημονίου, αφορούσαν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και μόλις το 17,6% τον περιορισμό των δαπανών.

Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι. Αποτελούν κραυγαλέα ομολογία του Κράτους ότι δεν μπορεί να συλλάβει την φοροδιαφυγή, δεν έχει ιδέα πόσα κερδίζουν πραγματικά οι φορολογούμενοι και πόσα ξοδεύουν για τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσής τους.

Γι’ αυτό επιβάλλει επιπλέον παράλογους φόρους, κρατήσεις και εισφορές, σε οτιδήποτε καταναλώνεται.

Στην Ελλάδα, το 2019, οι έμμεσοι φόροι δηλαδή οι φόροι που επιβάλλονται στην παραγωγή και στις εισαγωγές που εμπεριέχουν όχι μόνο τον ΦΠΑ αλλά και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης θα φτάσουν να αντιστοιχούν στο 17% του ΑΕΠ.

Αυτό είναι μακράν το υψηλότερο ποσοστό έμμεσης φορολογίας σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Στην Γαλλία, τα «κίτρινα γιλέκα» ξεσηκώθηκαν όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την έμμεση φορολογία στην βενζίνη για δήθεν οικολογικούς λόγους. Ακόμη και στην βαριά υπερφορολογημένη -γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι ανταγωνιστική- Γαλλική οικονομία, οι έμμεσοι φόροι δεν ξεπερνούν το 16,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.

Η Ελλάδα επιβάλλει βαρύτατους έμμεσους φόρους σε κάθε οικονομική δραστηριότητα γιατί το Κράτος της δεν είναι ικανό να φορολογήσει δίκαια και αποτελεσματικά το πραγματικό εισόδημα.

Κι όμως το Κράτος στην Ελλάδα επιβάλλει σε κάθε οικονομική δραστηριότητα, τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και σίγουρα τους υψηλότερους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Το Κράτος εισπράττει αμέσως το 40% της οικονομικής δραστηριότητας (συντελεστές κερδών και μερισμάτων) και υπονομεύει συνειδητά την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Από το 26% που ήταν το 2014 έφθασε το 29%, ενώ ο φόρος στα μερίσματα εκτινάχθηκε από το 10% στο 15%.

  • Η πολυδιαφημισμένη μείωση του φόρου στο 28% θα ισχύσει του χρόνου τέτοια εποχή όταν οι επιχειρήσεις φορολογηθούν για έσοδα της φετινής χρονιάς.

Ταυτόχρονα το Κράτος διατηρεί την υψηλότερη προκαταβολή φόρου μαζί με την Ιταλία (στο 100% ανέρχεται για την Ελλάδα, στο 90% για την Ιταλία). Αντίθετα στη Βουλγαρία ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 10% όπως επίσης και ο φόρος στα μερίσματα, ενώ στην Κύπρο ο συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% και 0% για τους μη Κυπρίους μετόχους που διαμένουν στην Κύπρο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι όρος και προϋπόθεση επιβίωσης κάθε οικονομικής μονάδας. Όλοι φοροδιαφεύγουν γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλιώς. Από την πληρωμή με μετρητά στην ταβέρνα «χωρίς απόδειξη», μέχρι τα «ιδιαίτερα μαθήματα του παιδιού», το «φακελάκι της ευγνωμοσύνης» στον γιατρό και την αμοιβή του δικηγόρου, του τεχνικού και του υδραυλικού, η Ελλάδα φοροδιαφεύγει συνειδητά γιατί το Κράτος της δεν εννοεί να συμμαζέψει τις δαπάνες του….

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ