Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ρόλος της Ευρώπης αλλά και το μέλλον και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με φόντο τις ευρωεκλογές του Μαΐου αναπόφευκτα κυριάρχησαν στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. στο www.banks.com.gr
συνέντευξη στην Βικτώρια ΜΑΚΡΗ
Καθώς ολοκληρώνεται η θητεία σας στο ευρωκοινοβούλιο ποιες στιγμές, ποιες αποφάσεις και ποιες ψηφοφορίες θα ξεχωρίζατε;
Η εκπροσώπηση της χώρας μου σε κέντρα λήψης αποφάσεων με προσήλωση στην προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων αποτελεί καθημερινή πρόκληση, που μου έχει αφήσει μία σημαντική παρακαταθήκη από ουσιαστικές εμπειρίες.
Σημαντικές στιγμές αποτελούν οι επαφές μου με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε ανώτατο επίπεδο για κρίσιμα εθνικά θέματα, καθώς και ο χειρισμός νομοθετικών φακέλων με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, όπως ο Κανονισμός για τους Ευρωπαϊκούς Λιμένες.
Ιδιαίτερη τιμή για εμένα ήταν η παρουσία ξένων συναδέλφων μου στην Ελλάδα στο πλαίσιο των επίσημων αποστολών που διοργάνωσα, προκειμένου να καταστούν κοινωνοί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και να ασκήσουμε από κοινού περαιτέρω πιέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίλυσή τους.
Με συγκίνηση επίσης θυμάμαι την πρωτοβουλία μου για συζήτηση και ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την παράνομη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία. Το αίτημα υποστηρίχθηκε ένθερμα από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και νυν υποψήφιο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Manfred Weber και τον Ισπανό Αντιπρόεδρο του ΕΛΚ και φίλο Esteban González Pons για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τον ρόλο της Ευρώπης αλλά και το μέλλον και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Από τις ψηφοφορίες ξεχωρίζω την υιοθέτηση με συντριπτική πλειοψηφία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των δύο εκθέσεών μου, αφενός για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την επαγγελματική τους εξέλιξη σε ανώτερες θέσεις στην επιστήμη και αφετέρου για το έγκλημα στο διαδίκτυο.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία και πως οραματίζεστε την Ευρώπη την επόμενη περίοδο;
Όσοι πιστεύουμε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα, αγωνιζόμαστε για μία Ευρώπη αρχών και αξιών με ρόλο πρωταγωνιστή στο διεθνές προσκήνιο, που θα αμβλύνει τις ιστορικές, ιδεολογικές και οικονομικές διαφορές των κρατών μελών της. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν είναι εύκολο εγχείρημα, απαιτεί όμως συνεχή προσπάθεια και συναινετικές διαδικασίες.
Η Ελλάδα έχει να αντλήσει πολλαπλά οφέλη από την πολιτική και θεσμική εμβάθυνση της Ένωσης. Οι κοινές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, το προσφυγικό, το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της χώρας μας, οι δύσκολες σχέσεις με τους γείτονές μας αλλά και η αδύναμη οικονομία μας επιβάλλουν έναν πιο ηγετικό και συντονιστικό ρόλο της Ε.Ε. στο μέλλον, που θα εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα και στα πιο αδύναμα κράτη μέλη.
Ως υπεύθυνη από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, βρέθηκα πολλές φορές αντιμέτωπη με την άρνηση ξένων συναδέλφων μου να αντιληφθούν ότι τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις στη βάση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Σε αυτό τον τομέα πετύχαμε πολλά κατά την τρέχουσα θητεία για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του προβλήματος. Ενδεικτικά αναφέρω τη σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, τα προσωρινά προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής με ενεργό παρουσία στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.
Εντούτοις, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μου για την επόμενη πενταετία, εφόσον οι Έλληνες πολίτες μου δώσουν ξανά την ευκαιρία να τους εκπροσωπήσω στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι να συνεχίσω τον κοινοβουλευτικό και προσωπικό μου αγώνα για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του λεγόμενου Κανονισμού του Δουβλίνου, που θα εξασφαλίσει δίκαιη και αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλη την Ε.Ε.
Είναι αναγκαίο σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, να παλέψουμε για την ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που θα ελαφρύνει τα κράτη πρώτης υποδοχής αλλοδαπών, όπως η Ελλάδα, και θα αποδείξει σε όλους ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου.
Πως κρίνετε την πορεία την ελληνικής οικονομίας; Μετά και την νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο και την αναβάθμιση της χώρας από την Moodys, θεωρείτε ότι η χώρα επέστρεψε στην ομαλότητα;
Εάν μείνουμε στην απλή ανάγνωση των ειδήσεων, η έξοδος στις αγορές και η αναβάθμιση από την Moody’s, αποτελούν θετικές εξελίξεις. Όμως η δεύτερη ανάγνωση είναι τελείως διαφορετική.
Το επιτόκιο δανεισμού μας ήταν εξαιρετικά ασύμφορο, καθώς είναι μακράν το υψηλότερο στην ευρωζώνη και πολλαπλάσιο των υπολοίπων χωρών, που βρίσκονταν σε πρόγραμμα.
Η δε αναβάθμιση της Moody’s στηρίχθηκε στην αυξημένη εποπτεία των θεσμών στην ελληνική οικονομία, όπως ομολογεί στην σχετική έκθεσή του ο εν λόγω οίκος αξιολόγησης, η δε στάθμιση της χώρας μας ακόμη και μετά την αναβάθμιση, βρίσκεται τρεις μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Συνεπώς η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται μόνο στη σφαίρα φαντασίας των κυβερνόντων. Μάλιστα η πρόσφατη αναβολή από την Κομισιόν της εκταμίευσης του 1 δις ευρώ προς τη χώρα μας λόγω των καθυστερήσεων της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, το επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά.
Η ΝΔ δηλώνει ότι ένας από τους βασικούς της στόχους, όταν γίνει κυβέρνηση είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Περιγράψτε μας τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Η Ελλάδα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία και το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για τη χώρα μας είναι δεδομένο. Αυτό που λείπει σήμερα είναι η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, η οποία έχει αποδείξει ότι έχει αλλεργία στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης θα λυθεί την επομένη των εκλογών! Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι η δημιουργία φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος με μείωση φορολογίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων και περιορισμό της γραφειοκρατίας. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων.
Η οικονομία μας χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ της τάξεως των 20 δις ευρώ σε ετήσια βάση για να ανακάμψει πραγματικά και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης που θα μετατρέψουν το επώδυνο brain drain της τελευταίας δεκαετίας σε ένα ελπιδοφόρο brain gain.
Ποιόν ρόλο θα μπορούσε να παίξει η μετεκλογική Ευρώπη στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;
Η ανθρωπογεωγραφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις προσεχείς ευρωεκλογές θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Εάν επικρατήσουν οι φιλελεύθερες δυνάμεις, που υποστηρίζουν τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και συνεργασίας, η Ελλάδα θα βρει το πρόσφορο πολιτικό έδαφος για να ωφεληθεί μέσω επενδυτικών πακέτων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και πολύπλευρης στήριξης των εταίρων της.
Στην αντίθετη περίπτωση όμως της επικράτησης των φωνών του ευρωσκεπτικισμού, είναι προφανές ότι τα περιθώρια στήριξης και συνεργασίας στενεύουν.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα; Ελλοχεύει κίνδυνος για τα προϊόντα της Μακεδονίας;
Η ΝΔ είχε εξαρχής επισημάνει ότι εκτός από τους οφθαλμοφανείς εθνικούς κινδύνους από τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την παραχώρηση γλώσσας και ταυτότητας, που ενισχύει τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας, θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα και για τα ελληνικά προϊόντα από τη Μακεδονία.
Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν με το χειρότερο τρόπο, καθώς ήδη η Κίνα, που αντιπροσωπεύει μία αγορά τεραστίου μεγέθους και ανεκτίμητης εμπορικής σημασίας, απέρριψε τον προσδιορισμό «μακεδονικά», για τα προϊόντα μιας ελληνικής εταιρείας από τη Θεσσαλονίκη, με το σκεπτικό ότι αυτός ο όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Είναι βέβαιο ότι την ίδια τύχη θα έχει κάθε άλλη ελληνική εταιρεία, που θα προσπαθήσει να προωθήσει τα προϊόντα της είτε στην Κίνα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός Ευρώπης, με την οποία η ΕΕ δεν έχει συνάψει ειδική σύμβαση εμπορικής συνεργασίας.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που πλήττονται, καθώς έχουν καθιερωθεί στη διεθνή αγορά με επωνυμίες που φέρουν το όνομα «Μακεδονία» και τα παράγωγα επίθετά του, υπολογίζονται σε 4.000, ενώ είναι πολλαπλάσια αυτών τα προϊόντα που χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία».
Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εκτός από εθνικά, είναι και οικονομικά επιζήμια!
Στις Βρυξέλλες επικρατεί φόβος για την αύξηση των ποσοστών των ακραίων λαϊκιστικών κομμάτων. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη;
Τα τελευταία χρόνια με αφορμή κυρίως την οικονομική κρίση, το προσφυγικό και ορισμένες εγγενείς αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, η απονομιμοποίηση των κατεστημένων στην Ευρώπη υπήρξε ραγδαία.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για έξαρση του εθνολαϊκισμού και άνοδο των άκρων, γεγονός που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης.
Γι’ αυτό με κάθε ευκαιρία τονίζω ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της ΕΕ. Το μεγάλο στοίχημα είναι η περιχαράκωση της δημοκρατίας, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ και η διαφύλαξη των αρχών της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.
- Εάν ενισχυθούν ο λαϊκισμός, ο ευρωσκεπτικισμός και οι ακραίες φωνές, το μέλλον της Ένωσης διαγράφεται δυσοίωνο και η πατρίδα μας θα είναι από τις πρώτες που θα πληγούν, εξαιτίας του προσφυγικού, της δύσκολης οικονομικής της κατάστασης και των ανοικτών εθνικών της ζητημάτων.