Για περισσότερα από 22 χρόνια ο μέχρι πριν 10 μέρες αντιπρόεδρος του Ομίλου Olympia υπήρξε η σκιά του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από την αντιπροεδρία του Ομίλου, το καλοκαίρι, ενώ φυσικά θα παραμείνει μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Ο κ. Κώστας Καραφωτάκης είναι η επιτομή του κορυφαίου στελέχους πίσω από έναν μεγάλο επιχειρηματία. Ο ίδιος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, καλής μόρφωσης και ….μεγάλης υπομονής.

Πρωταγωνίστησε σε μερικά από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά deals των τελευταίων δύο δεκαετιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οταν ο Πάνος Γερμανός, το 2006, αποφάσισε να παραχωρήσει το περιβόητο δίκτυο των ομώνυμων καταστημάτων στην Cosmote, ο κ. Καραφωτάκης σιωπηλά, διακριτικά και χωρίς να φαίνεται πουθενά, ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις σε μια εποχή μεγάλων εντάσεων και πυκνού παρασκηνίου. 

Αμέσως μετά την πώληση, ο Πάνος Γερμανός ίδρυσε τον Όμιλο Olympia και ο κ. Καραφωτάκης ήταν πάντα δίπλα του, συνιδρυτής. Μαζί με τον κ. Γιάννη Καραγιάννη, που παραμένει πρόεδρος του Ομίλου, έστησαν έναν πολυσχιδή, δραστήριο επενδυτικό όμιλο, που ταυτόχρονα παράγει και εξάγει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων και προϊόντων ψυχαγωγίας, μέσω του δικτύου καταστημάτων Public, διανομή προϊόντων τεχνολογίας μέσω της Westnet, βιομηχανική παραγωγή και ανακύκλωση μπαταριών μέσω της βιομηχανίας Συστήματα Sunlight και, τέλος, κινητή τηλεφωνία μέσω της εταιρείας Play, που δραστηριοποιείται στην πολωνική αγορά. 

Ο κ. Καραφωτάκης κρύβεται πίσω από την τεράστια επιτυχία της εισαγωγής της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας που υπήρξε τότε η μεγαλύτερη Δημόσια Προσφορά (IPO) που έγινε ποτέ στη χώρα από ιδιωτική εταιρεία. Η εντυπωσιακή εξέλιξη της πολωνικής οικονομίας τροφοδοτεί ακόμη και σήμερα τον Ομιλο Olympia με μεγάλα έσοδα.

Διαθέτει μεγάλη διεθνή εμπειρία και συνομιλεί τακτικά με τους ισχυρότερους fund managers σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Εχει συντονίσει ομολογιακές εκδόσεις του Ομίλου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Συντόνισε το πρώτο μεγάλο κινεζικό δάνειο στην Ευρώπη, αφού έπεισε την China Development Bank να χρηματοδοτήσει με 650 εκατ. ευρώ τον Ομιλο.
Πρωταγωνίστησε στην αναδιάρθρωση της βιομηχανίας μπαταριών Sunlight που τώρα συνεισφέρει στον Ομιλο με λειτουργικά κέρδη της τάξης των 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Κατάφερε να συντονίσει ένα μεγάλο κοινοπρακτικό σχήμα για την ασφάλιση του εργοστασίου στην Ξάνθη και όταν ξαφνικά η παραγωγική μονάδα καταστράφηκε από τη φωτιά, εισέπραξε μια γιγαντιαία -πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα- αποζημίωση 66 εκατ. ευρώ. Η Sunlight το καλοκαίρι του 2017 εξέδωσε το πρώτο εταιρικό ομόλογο μη εισηγμένης επιχείρησης στο χρηματιστήριο, συγκεντρώνοντας 50 εκατ. ευρώ με τις προσωπικές του επαφές μέσα σ’ ένα απόγευμα και με επιτόκιο 4,25%, χαμηλότερο από το επιτόκιο με το οποίο δανειζόταν τότε το ελληνικό Δημόσιο.

Σε κάθε συνομιλία του, ο κ. Καραφωτάκης μιλάει με σεβασμό κι εκτίμηση για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό:

  • «Μου έμαθε πολλά και νομίζω ότι προσέφερα ό,τι μπορούσα κάθε στιγμή…».

Το πετυχημένο παράδειγμα των καταστημάτων Γερμανός το μετέφερε στην Κύπρο, εξαγόρασε την εταιρεία MTN και κατόπιν την πούλησε με τεράστιο κέρδος για τον Ομιλο.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης στο ελληνικό λιανεμπόριο, ο 49χρονος σήμερα manager συμμετείχε καθοριστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της δανειακής απομόχλευσης του Ομίλου και ταυτόχρονα άνοιξε νέους ορίζοντες για την αξιοποίηση των μεγάλων ευκαιριών που αναδύθηκαν στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενα από τα πρόσφατα μεγάλα deals του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ήταν η συμμετοχή του Olympia Group μαζί με την VNK Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development που υλοποιεί το μεγάλο σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού.

Το Olympia Group μαζί με την VNK της οικογένειας Κάτσου σχημάτισε ένα κοινό επενδυτικό όχημα, τη Voxcove Holdings, και προχώρησε σε μια τοποθέτηση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό που έχει αναλάβει η Lamda Development μαζί με τους συνεταίρους της και είναι ίσως το σημαντικότερο επενδυτικό σχέδιο στην Ελλάδα σήμερα. Πριν από αυτή την κίνηση, το Olympia Group συμμετείχε σε μια μεγάλη κοινοπραξία ελληνικών επιχειρήσεων. Συνεργάστηκε με το Virtus Fund αλλά και άλλους επιχειρηματίες (Πάνος Λασκαρίδης, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Γιάννης Σαραντίτης, Β. και Ν. Κάτσου), όπως και με το Ιδρυμα Ωνάση, για να διεκδικήσει από κοινού μια ελληνική προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, την ΑVIS, την οποία πουλούσε η Τρ. Πειραιώς.

Η προσπάθεια αυτή απέτυχε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αλλά ο Κ. Καραφωτάκης από τότε έδειξε ποιο είναι το μέλλον στο ελληνικό επιχειρείν: Συνεργασία ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών για να ανακάμψουν η ελληνική επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here