Έχουν ήδη περάσει δύο μήνες από το εξώδικο αίτημα αποζημίωσης 750 εκατ. Ευρώ που έχει στείλει η Eldorado προς το ελληνικό Δημόσιο, για τις ζημιές που έχει υποστεί από τις συνεχείς καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ανταποκρίνεται, ο κίνδυνος διεθνούς αρνητικής δικαστικής προβολής μεγαλώνει.

Ο  αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Eldorado Gold Ελλάδος, Χρήστος Μπαλάσκας έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για να καλέσει -ακόμη μία φορά- την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, όπως ακριβώς η Eldorado τηρεί τις δικές της περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

H βασική εκκρεμότητα αφορά την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, με την κυβέρνηση να επιζητεί διασφαλίσεις ότι η επένδυση θα γίνει, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία από την παραγωγή μεταλλευμάτων στη χώρα. Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει η επένδυση αν δεν αδειοδοτηθεί προηγουμένως και απέδωσε σε έλλειμμα εμπιστοσύνης την αμφισβήτηση της πρόθεσης υλοποίησής της.

Πέραν αυτού, όπως ο ίδιος τόνισε, ανακύπτει κίνδυνος να κλείσουν τα μεταλλεία αν δεν αδειοδοτηθεί ο χώρος απόθεσης στην περιοχή της Κοκκινολάκκας. Η εκκρεμότητα -εν προκειμένω- είναι ότι η εταιρεία άλλαξε τη μέθοδο θωράκισης και στεγάνωσης της περιοχής απόθεσης, με στόχο, όπως επισήμανε ο κ. Μπαλάσκας, να εφαρμοστεί καλύτερη τεχνολογία σε σχέση με αυτήν που είχε αδειοδοτηθεί. Ο χώρος απόθεσης λειτουργεί με προσωρινή άδεια, η οποία λήγει στο τέλος του χρόνου και θα πρέπει είτε να ανανεωθεί είτε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

  • «Ας μας πει επιτέλους η πολιτεία θέλει ή δεν θέλει την επένδυση, πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του»,  είπε απελπισμένα ο κ. Μπαλάσκας.

Τρεις είναι αυτή τη στιγμή οι μεγάλες εκκρεμότητες για να τρέξουν οι επενδύσεις στη Κασσάνδρα Χαλκιδικής:

  1. Η άδεια λειτουργίας για το εργοστάσιο στις Σκουριές,
  2. η οριστική άδεια λειτουργίας για τον χώρο απόθεσης στον Κοκκινόλακα των αποβλήτων και των τριών εργοστασίων (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές), και
  3. η τεχνική μελέτη για τη Μονάδα Μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών.

Τον Απρίλιο του 2018,  η Eldorado δικαιώθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη απόφαση, με αποτέλεσμα η άδεια των Σκουριών να παραμένει σε εκκρεμότητα.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here