Eλεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενοι θα αντιμετωπίσουν ένα νέο καθεστώς στη φορολόγηση των εισοδημάτων τους όταν -τέλη Νοεμβρίου- έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Οι φορολογικοί συντελεστές δεν αλλάζουν.

Υπάρχει όμως ανάγκη σοβαρής αντιμετώπισης του φαινομένου προκλητικής φοροδιαφυγής αφού σύμφωνα με τα στοιχεία των εφετινών φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα του 2022), τα οποία επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ ελάχιστοι δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα.

  • Με απλά λόγια, στο εξής το ελάχιστο αποδεκτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 9.100 Ευρώ ετησίως.

Σήμερα, επί συνόλου 733.396 αυτοαπασχολούμενων, προκύπτει ότι

  • σχεδόν μισό εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2022 εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο,
  • μόνο 31.652 ή 4,3% του συνόλου δηλώνουν πάνω από 40.000 ευρώ.
  • Περίπου επτά στους δέκα αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι 780 ευρώ τον μήνα (επί 14 καταβολές), ή 10.920 ευρώ τον χρόνο.

Δηλαδή, όπως επισημαίνουν από το ΥΠΕΘΟ, ο εργοδότης δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από εκείνο των υπαλλήλων που απασχολεί.

Είναι πλέον χαρακτηριστικός ο σχετικός πίνακας:

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής έχουν ανακοινωθεί 10 δράσεις:

1.Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ώστε κάθε συναλλαγή να καταγράφεται στην ταμειακή μηχανή και τα δεδομένα να διαβιβάζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στην ΑΑΔΕ.

2.Καθίστανται εντός του 2024 υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.

   3.Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές- POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

4.Επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση

5.Θεσμοθέτηση της αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.

6.Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους.

7.Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.

8.Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.

9.Αποκλεισμός των παραβατών λαθρεμπορίας από τη συνεργασία με όλες τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων.

10.Παρεμβάσεις στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με στόχο τη διασταύρωση των εσόδων, τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οι ΙΚΕ που τα προηγούμενα έτη δήλωναν 50.000 και 70.000 και ένα έτος είχαν πολλά έξοδα λόγω μιας επένδυσης που έκαναν σε ανθρώπινο δυναμικό που θα αποδώσει στο μέλλον και παρουσιάζουν ζημία, γιατί να πληρώσουν σαν να είχαν 9.000 φορολογητέο εισόδημα; Αναγκαζόμαστε να αυτοχρηματοδοτούμε κάθε επένδυση λόγω άρνησης χρηματοδότησης από τις Τράπεζες! Δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και το φορολογικό ιστορικό της κάθε επιχείρησης; Το ιστορικό αποδεικνύει περίτρανα την αλήθεια των φορολογικών δηλώσεων. Η πολιτεία να μην επιτίθεται επί “δικαίων και αδίκων!” Είμαστε κι εμείς εδώ! Τα “συνήθη υποζύγια”!
    Υπερφορολογηθήκαμε σε απάνθρωπο βαθμό από το 2015 έως το 2019, όχι πάλι! Να επιβραβεύει και να προστατεύει τις “φωτεινές εξαιρέσεις” όχι να τις βάζει στο “ίδιο τσουβάλι” με τους φοροφυγάδες! Αξίζουμε έναν αστερίσκο κι εμείς οι λίγοι και μικροί αγωνιστές της καθημερινότητας !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ