Υπερδιπλασιάστηκε η αξία των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο από πέρυσι, στα 16,4 δις δολάρια με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας έχοντας μερίδιο 20% στις εξαγωγές.

Ειδικότερα σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται επίσημα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη, η αξία των εξαγωγών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 123% σε 16,4 δις δολάρια (61,5 δις ριάλ), ενώ οι εξαγωγές εκτός πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 41%.

Οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 92% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν το διεθνές εμπόριο χτυπήθηκε από τα lockdown και τις διαταραχές στα ταξίδια εξαιτίας του κορωνοϊού.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσώπευαν το 72% των συνολικών εξαγωγών τον Ιούνιο, από 62% τον Ιούνιο πέρυσι.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, επλήγη σοβαρά πέρυσι καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατρακύλησαν και τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας έπληξαν την μη πετρελαϊκή οικονομία της.

Αλλά το ΑΕΠ της χώρας στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την κρίση του κορωνοϊού, λόγω της χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκαμψης των τιμών του πετρελαίου.

Η Κίνα παρέμεινε ο κύριος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας τον Ιούνιο, με τις εξαγωγές στη χώρα  να ανέρχονται σχεδόν στο 20% των συνολικών εξαγωγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here