Να υπολογίσει το ύψος του κόστους που θα είχε αν σταματούσε εντελώς τις δραστηριότητες επενδυτικής στρατηγικής ζήτησε η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, σε ένα είδος… προσομοίωσης ενός σεναρίου κρίσης.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο Reuters πηγή που διατήρησε την ανωνυμία της, ενώ την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η ΕΚΤ θα απαιτήσει παρόμοιες προσομοιώσεις ακραίων σεναρίων και από άλλες τράπεζες

Η Deutsche Bank έχει υπολογίσει τις οικονομικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης κίνησης για έξοδο από την επενδυτική τραπεζική για κάποιο χρονικό διάστημα και η κίνηση αυτή δεν σχετίζεται με την αλλαγή ηγεσίας με την αντικατάσταση του πρώην CEO John Cryan , από τον ειδικό της λιανικής τραπεζικής Christian Sewing. Σκοπός της άσκησης, όπως είπε η πηγή στο Reuters είναι να εκτιμηθεί πώς θα αναπτυχθεί η αγοραία αξία της Deutsche Bank, αλλά και η κεφαλαιακή επάρκεια της γερμανικής τράπεζας στο ενδεχόμενο αιφνιδιαστικού τερματισμού νέων εργασιών.

Η γερμανική Suddeutsche Zeitung ήταν η πρώτη που έγραψε ότι η ΕΚΤ θα απαιτήσει παρόμοιες προσομοιώσεις άλλων τραπεζών, ενώ, όπως σημειώνει είναι η πρώτη φορά που η εποπτική αρχή της ΕΚΤ απαίτησε ένα τέτοιο μέτρο από μια τόσο μεγάλη τράπεζα.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για το χειρότερο και προσομοιώνει μια πλήρη χρεοκοπία της Deutsche Bank, η εφημερίδα προσθέτει ότι η άσκηση δεν αφορά την προσομοίωση γεγονότος πτώχευσης «που θα ήταν πολλές φορές πιο ακριβό και δύσκολο».

Απαντώντας στο άρθρο της SZ η ΕΚΤ σημειώνει ότι, γενικά παρέχει στις τράπεζες πολλά tests, χωρίς να επεξεργάζεται το «σενάριο κρίσης» που έχει ζητήσει.

Από την πλευρά της η Deutsche Bank ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν καθήκον να καθορίζουν «τις συνέπειες της τακτικής διευθέτησης των θέσεων στα εμπορικά τους βιβλία».

Get Free Email Updates!

Εγγραφείτε δωρεάν στο newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.

Το e-mail σας δε θα δοθεί ποτέ σε τρίτους. Μπορείτε να απεγγραφείτε όποτε επιθυμείτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here