Η απόφασής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επανεπένδυση των αποπληρωμών παλαιότερων ομολόγων που λήγουν, θα έχει ως αποτέλεσμα οι αγορές ομολόγων το 2019 να ανέλθουν στα €203 δις, ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν €17 δις τον χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο οικονομικό δελτίο της ΕΚΤ για την αποτίμηση του προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) του Ευρωσυστήματος μετά το τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων στο τέλος του 2018.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το πρόγραμμα αγορών ομολόγων αποδείχθηκε ένα ευπροσάρμοστο και αποτελεσματικό μέσο για τη χαλάρωση των νομισματικών και χρηματοδοτικών συνθηκών, την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης, την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών πιέσεων και την εδραίωση των πληθωριστικών προσδοκιών, «ενισχύοντας έτσι μία βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού προς τη σταθερότητα των τιμών». Το APP ήταν βασική συνιστώσα -μαζί με τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις στην ΕΚΤ, την κατεύθυνση της μελλοντικής πολιτικής και τα στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες (TLTRO)- του πακέτου των μέτρων πολιτικής της ΕΚΤ. Όπως αναφέρει η μελέτη, τα μέτρα αυτά δημιούργησαν συνέργειες που ενίσχυσαν την αποτελεσματικότητα καθενός ξεχωριστά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς στελεχών της ΕΚΤ, η συνολική επίδραση των μέτρων πολιτικής που υιοθετήθηκαν από τα μέσα του 2014 στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης εκτιμάται σε περίπου 1,9 ποσοστιαίες μονάδες, σωρευτικά από το 2016 έως το 2020, ενώ αντίστοιχη εκτιμάται ότι είναι και η επίδραση των μέτρων στον ρυθμό ανάπτυξης. Το APP οδήγησε σε σταθερή μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων των τραπεζών και σε σύγκλισή τους μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης από τα μέσα του 2014, ενώ συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των χορηγήσεων τραπεζικών δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here