Οι στοχευμένες δημοπρασίες φθηνού χρήματος (TLTROs), με τις οποίες είχε στηρίξει τράπεζες και την Ευρωπαϊκή οικονομία, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και πριν ακόμη ξεκινήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), επιστρέφουν στην ατζέντα της ΕΚΤ.

Κάθε φορά που ρωτούσαμε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το ενδεχόμενο επαναχρησιμοποίησης του εργαλείου των TLTRO’s (Targeted Longer- Term Refinancing Operations/TLTROs) , μας απαντούσαν ότι η συζήτηση αυτή είναι «πρόωρη».

Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ του περασμένου Δεκεμβρίου, ήρθαν χθες στη δημοσιότητα και αποκαλύπτουν ότι η διοίκηση της ΕΚΤ έχει χάσει την όποια αισιοδοξία του για τις προοπτικές της οικονομίας.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, την ίδια ώρα που αποφάσιζε να δώσει οριστικό τέλος στο QE, εξέταζε το ενδεχόμενο να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

Στα πρακτικά των συνεδριάσεων γίνεται σαφές πως η ΕΚΤ θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί αισθητά οι κίνδυνοι, ενώ αναγνωρίζει πως τα τελευταία μακροικονομικά δεδομένα ήταν πιο αδύναμα των προσδοκιών. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί πως εάν τελικά κριθεί αναγκαία περαιτέρω στήριξη της οικονομίας, το πρώτο βήμα θα είναι ακόμη ένας γύρος TLTROs. Μένει να φανεί λοιπόν εάν στην επόμενη συνεδρίαση της 24ης Ιανουαρίου θα έχουμε εξελίξεις. Ακόμη και εάν δεν ανακοινωθεί επισήμως κάποιο μέτρο, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι το θέμα των TLTROs θα συζητηθεί, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και αλλαγή στη φρασεολογία της ανακοίνωσης, με την επισήμανση για «καθοδικούς κινδύνους» να προστίθεται. Με την γερμανική οικονομία να είναι στο χείλος τεχνικής ύφεσης και συνολικά την Ευρωζώνη να κατεβάζει αισθητά ταχύτητα, αλλά και με το σενάριο ενός άτακτου Brexit να μένει στο προσκήνιο, υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ θα αποφύγει την όποια αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here