Η γραφειοκρατία είναι αλήθεια πως μειώθηκε. Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες με το τέρας του κρατισμού και της γραφειοκρατίας ώστε τελικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι λιγότερα ενώ ορισμένα από αυτά μπορούν να κατατεθούν μετά την έναρξη της διαδικασίας.

Οι αριθμοί όμως δεν βελτιώνονται.

  • Το 35% των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών που υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό εντάσσεται και ρυθμίζει τα χρέη του, ενώ απορρίπτεται το 65% των αιτήσεων.

Κυρίως απορρίπτονται αιτήματα επιχειρήσεων που έχουν οφειλές σε περισσότερους από έναν πιστωτή– και συγκεκριμένα σε τράπεζες- και η διαδικασία διευθέτησης επιβλέπεται από συντονιστή.

  • Αντίθετα, σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η επιτυχία των διμερών διαπραγματεύσεων (1 προς 1), δηλαδή αυτών που γίνονται μεταξύ του οφειλέτη κα του πιστωτή (κατά βάση μία τράπεζα) που κατέχει άνω του 85% του χρέους της επιχείρησης.

Ακόμη ικανοποιητικό είναι το ποσοστό των ρυθμίσεων για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών προς Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, ενώ ανάλογα κινούνται και οι ρυθμίσεις για τους αγρότες.

Εξαίρεση στον γενικό κανόνα είναι οι οφειλές αγροτών προς την εκκαθαρίστρια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας PQH, όπου το ποσοστό επιτυχούς ρύθμισης είναι χαμηλό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here