Διά του δικηγόρου του ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας, εις βάρος του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες για την υπόθεση του insider trading επιχειρεί να προστατεύσει την περιουσία του στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές Αρχές ωστόσο να ζητούν απαντήσεις από τον Έλληνα επιχειρηματία για όλα όσα του προσάπτονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Γιώργος Νίκας ζήτησε μέσω του δικηγόρου του την Τρίτη να αποσυρθούν οι σε βάρος του κατηγορίες από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission, SEC), η οποία προχώρησε στο πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων.

Η SEC ζητεί από τον επιχειρηματία την επιστροφή ποσού ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων τα οποία, σύμφωνα  κατηγορείται ότι απέκτησε μέσω παράνομων δραστηριοτήτων στη χρηματιστηριακή αγορά και «εσωτερική» πληροφόρηση.

Ωστόσο ο Γ. Νίκας, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν έχει απαντήσει στις κατηγορίες από τους Αμερικανούς εισαγγελείς, οι οποίοι τον περασμένο μήνα σε επιστολή τους ανέφεραν ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει γνώση των κατηγοριών και «σχεδιάζει να παραμείνει φυγάς στην Ελλάδα παρά να υποβληθεί στην δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

Ο δικηγόρος του Νίκα, Χένρι Κλίνγκμαν, υποστήριξε ότι η SEC δεν επέδωσε με τον σωστό τρόπο τις κατηγορίες στον Νίκα, παρόλο που η υπηρεσία έστειλε e-mail. Υποστηρίζει δε ότι ο εντολέας του δεν ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο σε κύκλωμα εσωτερικής πληροφόρησης.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων ο Γ. Νίκας έχει δύο επιλογές βάσει του αμερικανικού νόμου: Μπορεί να επιλέξει είτε την περιουσία είτε την ελευθερία του. H επίμαχη διάταξη αποκαλείται «fugitive disentitlement» και μέσω αυτής ο εκάστοτε δικαστής δύναται να απαγορεύσει σε κάποιον που αποφεύγει τη δικαιοδοσία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα για να προστατεύσει την περιουσία του σε σχετική αστική διαδικασία.

Ο 54χρονος Γ. Νίκας, διαθέτει ένα διαμέρισμα αξίας 6 εκατ. δολαρίων στη Νέα Υόρκη, ενώ είναι και ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων (GRK Fresh Greek).

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Νίκας: Τα Wendy’s, η «κυριαρχία» στην Ελλάδα, η φυγή και το Χρηματιστήριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here