του Αμανάτιου Αμανατίδη, Group CIO-R&D Director του ομίλου Epsilon Net
Το cloud computing, το οποίο στήριξε την παγκόσμια οικονομία και την εκτόξευση της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, θα συνεχίσει να αποτελεί τα επόμενα χρόνια έναν ουσιώδη παράγοντα για τις επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς που αναζητούν δυνατότητες επεκτασιμότητας, εξασφαλισμένη επιχειρησιακή συνέχεια και αποδοτικότητα στα κόστη λειτουργίας.
Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των cloud υπηρεσιών και του storage έρχονται να δώσουν λύσεις σε κάθε σύνθετο πρόβλημα και περίπλοκη απαίτηση, κάνοντας ταυτόχρονα προσιτή και ομαλή την εισαγωγή των μικρών επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή.
Για παράδειγμα, έτοιμες λύσεις SaaS υπηρεσιών, όπως το Microsoft 365 με τον Exchange Online, το Azure AD Connect και το Microsoft Teams, αποκεντρώνουν την καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης και καλύπτουν ολοκληρωμένα και με απόλυτη ασφάλεια την επικοινωνία των στελεχών της και τις ανάγκες για αποθήκευση και διαχείριση του αυξημένου όγκου πληροφοριών με ασφάλεια και ευελιξία.
Στον τομέα του PaaS, οι εξελίξεις στις τεχνολογίες Containerization και Automated Cloud Orchestration and Optimization έρχονται να απλοποιήσουν και να κάνουν ομαλότερη τη διαχείριση πόρων και διασυνδεδεμένων υπηρεσιών, που έχουν αυξηθεί τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα.
Οι διασυνδεδεμένες συσκευές και το IoT αυξάνονται με έναν ραγδαίο ρυθμό. Το 5G και το NB-IoT (Narrowband Internet of Things) έρχονται να δώσουν απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για ασφαλή και σταθερή διασύνδεση κάθε συσκευής που παράγει και καταναλώνει δεδομένα.
Οι υπηρεσίες cloud storage έχουν εισέλθει κι αυτές σε μια «ωριμότητα» και προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα και δυνατότητες που είναι πιο προσιτές από ποτέ. Η εδραίωση του “all flash storage” ως προεπιλογή και η διάθεση υπηρεσιών Storage Αs a Service με πολλαπλούς τρόπους διασύνδεσης και χρέωσης ανάλογα με τον τύπο χρήσης (Hot, Cold, Archiving κ.λπ.) καλύπτουν τις ανάγκες αποθήκευσης και αξιοποίησης των αυξημένων όγκων δεδομένων που παράγει κάθε Οργανισμός με αποκεντρωμένο τρόπο και δυνατότητα πρόσβασης από οποιαδήποτε συσκευή και οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Microsoft για τη μεγάλη επένδυση των 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός τοπικού Azure Data Center στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων στην ελληνική αγορά Data Center. Μεγάλοι και μικροί «παίκτες» της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας αγοράς Data Center έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με μια σειρά επενδύσεων που οδηγούν σε έναν κοινό προορισμό. Την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενός κεντρικού Data Center Hub, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Οι εξελίξεις αυτές μόνο αδιάφορες δεν πρέπει να είναι για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κι αυτό γιατί τόσο το πλήθος όσο και η ποιότητα των υπηρεσιών cloud έχουν ενισχυθεί σημαντικά και μάλιστα με κόστος πιο προσιτό από ποτέ.
Ο όμιλος Epsilon Net διέβλεψε έγκαιρα τις προτεραιότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων. Το νέο σχήμα του ομίλου, μετά και την εξαγορά της Data Communication και τη σύμπραξη με τη Space Hellas στην απόκτηση της Singular Logic, έχει δημιουργήσει ένα υπερπλήρες portfolio καινοτόμων λύσεων, που απαντά στις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, άρτιο επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών και υψηλή τεχνογνωσία.