Αρχίζουν και ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές, που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ήδη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Εργασίας για την αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών όλων των ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας για έξι μήνες, ενώ προβλέπονται και ρυθμίσεις με 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις, που ξεκινούν μετά το εξάμηνο της αναστολής.

Η απόφαση προβλέπει τη ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουσες και καθυστερούμενες από επιχειρήσεις, εργοδότες, ελευθέρων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας αναστέλλονται για 6 μήνες και μπορούν να ρυθμιστούν:

α) Οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης μέχρι 31 Ιουλίου 2021, μαζί με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, κεφαλαιοποιούνται.

β) Αναστέλλεται για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου 2021, η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιλαμβανομένων όσων καθίστανται απαιτητές μετά την ημερομηνία αυτή, προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής που έχουν προκύψει για μη μισθωτούς από εκκαθαρίσεις ασφαλιστικών εισφορών ή δόσεων από υπαγωγή σε άλλη ρύθμιση καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, των οποίων η προθεσμία καταβολής λήγει εντός του διαστήματος αναστολής. Κατά το χρονικό διάστημα αναστολής δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

γ) Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, η καταβολή τυχόν ασφαλιστικών εισφορών αναστέλλεται για 6 μήνες.

δ) Σε περίπτωση που στους δικαιούχους καταλογιστούν εισφορές που ανάγονται σε απασχόληση χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του εξαμήνου για το οποίο ισχύει η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα προκύψουν από καταγγελία ή από διαφορές εισφορών κατά τον τακτικό έλεγχο, αναστέλλεται η καταβολή των καταλογισθεισών εισφορών.

Η ρύθμιση

Οι ασφαλιστικές εισφορές μπορούν να ρυθμιστούν , κατ’ επιλογή του οφειλέτη, σε δώδεκα (12) έως και είκοσι τέσσερις (24) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα κατά τον οποίο λήγει η εξάμηνη αναστολή δηλαδή από 1η Φεβρουαρίου 2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης ορίζεται σε πενήντα (50) ευρώ.

Για να ρυθμιστούν οι οποίες υποχρεώσεις θα πρέπει οι δικαιούχοι θα πρέπει να πρέπει να υποβάλλουν στον e-ΕΦΚΑ σχετική αίτηση. Η αίτηση για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας μπορεί να υποβληθεί εντός του εξαμήνου της αναστολής, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022.

Πότε χάνεται η ρύθμιση

Οι δικαιούχοι-πυρόπληκτοι εφόσον ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους θα πρέπει να καταβάλουν τις δόσεις τους καθώς η ρύθμιση απολύεται με την μη καταβολή δύο (2) δόσεων. Εφόσον η ρύθμιση χαθεί, το υπόλοιπο της οφειλής συν τους προηγούμενους τόκους και προσαυξήσεις γίνεται απαιτητό ενώ μπορούν να κινηθούν όλα τα μέτρα είσπραξης βάσει της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη 18 Αυγούστου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr όπου θα κατατίθενται οι δηλώσεις για τον πρώτο άμεσο κύκλο αποζημιώσεων και επιχορηγήσεων σε πυρόπληκτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες.

Παράλληλα με αποφάσεις, που εκδόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και το «πάγωμα» φορολογικών υποχρεώσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here