Περίπου 310.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα υπέβαλαν έως τώρα αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, η οποία άρχισε στις 5 Σεπτεμβρίου και εκπνέει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το συνολικό ποσό για το οποίο έχουν υποβληθεί από τις 5 Σεπτεμβρίου αιτήσεις ρύθμισης υπερβαίνει τα 3,85 δισ. ευρώ (2,65 δισ. ευρώ είναι από το κεφάλαιο των οφειλών και 1,2 δισ. ευρώ είναι από προσαυξήσεις). Από το προαναφερθέν ποσό, τα 2,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη επικυρωθεί, καθώς καταβλήθηκε η 1η δόση.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση της ρύθμισης είχαν υπαχθεί 318.101 ΑΦΜ, με συνολικές οφειλές περίπου 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν είναι ακόμη γνωστό εάν μπορούν να αθροιστούν οι αριθμοί της παλαιάς και της νέας ρύθμισης, καθώς με την ενεργοποίηση των βελτιώσεων είναι πολλοί που μεταπήδησαν από την αρχική φάση στη βελτιωμένη έκδοση των 120 δόσεων.

Μια πρώτη συνολική αποτίμηση, αναφέρει περίπου 450.000 ΑΦΜ, ενώ όσον αφορά στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 260.000 οφειλέτες ρύθμισαν συνολικά χρέη 3,3 δισ. ευρώ.

Η νέα πάγια ρύθμιση

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια «βελτιωμένη» της αρχικής πάγια ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών σε περισσότερες δόσεις.

Έτσι οι δόσεις θα διπλασιαστούν και αντί για 12 δόσεις στις πάγιες υποχρεώσεις και 24 δόσεις στις έκτακτες να εξοφλήσεις θα μπορεί ο φορολογούμενος να τακτοποιήσει τις οφειλές του από 24 έως και 48 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 15 ευρώ.

Θα υπάρχουν ωστόσο εισοδηματικά κριτήρια με πλαφόν τα 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ θα δύνανται να αξιοποιήσουν τον μέγιστο αριθμό δόσεων.

Για μεγαλύτερα εισοδήματα οι δόσεις θα είναι αναλογικά λιγότερες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here