Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Loretta J. Mester, περιέγραψε το έργο της Fed, για το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας της χώρας (CBDC) κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην 20η επέτειο του Συμποσίου Πληρωμών στο Σικάγο, την προηγούμενη Τετάρτη.

Η εμπειρία με τις πληρωμές έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού έχει επιταχύνει το έργο σε αυτόν τον τομέα.

Η Mester εξηγεί:

  • «Η νομοθεσία έχει προτείνει ότι κάθε Αμερικανός θα μπορούσε να έχει έναν λογαριασμό στη Fed, στον οποίο θα κατέθετε ψηφιακά δολάρια, ως υποχρεώσεις των Ομοσπονδιακών Αποθεματικών Τραπεζών, και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για πληρωμές έκτακτης ανάγκης.»

Η Mester εξήγησε ότι ορισμένα σχέδια του ψηφιακού δολαρίου επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να εκδίδει απευθείας το CBDC σε πορτοφόλια τελικών χρηστών χρησιμοποιώντας υπηρεσίες μεταφοράς και εξαγοράς που διευκολύνονται από την κεντρική τράπεζα, χωρίς τη συμμετοχή εμπορικών τραπεζών.

  • Επιβεβαίωσε περαιτέρω ότι, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ερευνά ζητήματα που ανακύπτουν από το ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας εδώ και αρκετό καιρό, τονίζοντας ότι διάφορες Ομοσπονδιακές Τράπεζες της Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών για τη διερεύνηση της χρήσης ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας.

Το Federal Reserve Board of Governors διαθέτει ένα εργαστήριο τεχνολογίας που ονομάζεται Techlab, το οποίο κατασκευάζει πλατφόρμες και δοκιμάζει μια σειρά τεχνολογιών σχετικών με τα ψηφιακά νομίσματα και άλλες καινοτομίες πληρωμών. Μέλη του προσωπικού από διάφορες Ομοσπονδιακές Τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων προγραμματιστών λογισμικού, συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

  • «Δεδομένου του σημαντικού ρόλου του δολαρίου, είναι σημαντικό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να παραμείνει στα σύνορα της έρευνας και της ανάπτυξης πολιτικής σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας», σχολίασε προηγουμένως ο κυβερνήτης του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Lael Brainard.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here