Η Federal Reserve ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες της αγοράς στην συνεδρίαση του Ιουνίου για τη νομισματική πολιτική, στέλνοντας -για λίγο- το δολάριο ΗΠΑ σε αυτήν
ισχυρότερη θέση έναντι των μεγάλων ομολόγων της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Η αγορά περίμενε με αγωνία τη συνεδρίαση της FOMC αυτής της Τετάρτης, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής και μετά τις διαρροές σε Μέσα Ενημέρωσης που υποστήριζαν ότι η Fed θα υιοθετήσει ακόμη σκληρότερη δράση για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών.

Όπως αναμενόταν, το επιτόκιο των Fed Funds αυξήθηκε κατά 75 μονάδες βάσης
χθες σε ένα εύρος μεταξύ 1,50% -1,75% – η μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση από το 1994. Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, αν και ένα μέλος της επιτροπής ψήφισε για μικρότερη κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Στη δήλωσή της, η FED ανέφερε ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας, ανάκαμψη της συνολικής δραστηριότητας και αυξημένο πληθωρισμό που αντανακλά τις

  • «ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών».

Οι αγορές παραγώγων τιμολόγησαν πλήρως την αύξηση 75 μονάδων βάσης
πριν από τη συνάντηση, οι επενδυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στις ανακοινώσεις της Fed για μελλοντικές κινήσεις πολιτικής που είναι επιθετικές.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου , ο Jerome Powel μίλησε για μία ακόμηβασική κίνηση 75 μονάδων βάσης που είναι πιθανή στην επόμενη συνάντηση FOMC τον Ιούλιο. Ωστόσο, ο ίδιος ο Powell περιόρισε τις προσδοκίες λέγοντας ότι δεν περίμενε να γίνουν τόσο μεγάλες κινήσεις συχνά .

Το «dot plot» της Fed το οποίο δείχνει πού βρίσκεται κάθε μέλος της Επιτροπής,  αναμένει τα επιτόκια στο τέλος κάθε έτους, υψηλότερα από ό,τι περιμέναμε.

Η ενδιάμεση κουκκίδα, για το τέλος του έτους αυξήθηκε στο 3,4%, δηλαδή ένα εύρος μεταξύ 3,25-3,5% (πάνω από 1,75-2% τον Μάρτιο).

Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της Fed βλέπουν επιπλέον 175 μονάδες βάσης για τις υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις το 2022.

Κοιτάζοντας πιο μπροστά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο των Fed Funds να καταλήγει το 2023 σε 3,8% (από 2,8%) και 3,4% το 2024 (επίσης από 2,8%).

Αυτό ευθυγραμμίζει τις προσδοκίες της Fed με τις προσδοκίες της αγοράς.

Όπως αναμενόταν, η πρόβλεψη της τράπεζας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους αναθεωρήθηκε ανοδικά (στο 5,2% από 4,3%). Ο ρυθμός ανάπτυξης επίσης
μειώθηκε στο 1,7% (από 2,8%).

Ο Jerome Powell αναγνώρισε ότι θα αφιερώσει «λίγο χρόνο» για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Στην αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, η Fed
υπαναχώρησε από την προηγούμενη δήλωσή της ότι μια τόσο μεγάλη αύξηση
δεν είναι κάτι που σκεφτόταν.

Τούτου λεχθέντος, ο πληθωρισμός του Μαΐου στις ΗΠΑ έχει σαφώς αναγκάσει το χέρι της FOMC, για μια τολμηρή κίνηση που θεωρήθηκε απαραίτητη για να πείσει η Fed
τις αγορές πως είναι αποφασισμένη να χαλιναγωγήσει το κύμα ανόδου των τιμών στις ΗΠΑ.

Οι αγορές σήμερα πιστεύουν πως θα υπάρξει ακόμη μία αύξηση επιτοκίων κατά 70 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.

  • Εμείς πιστεύουμε ότι μια αύξηση 50 μονάδων βάσης θα είναι αρκετή.

Μια κίνηση 75 bp είναι πιθανή μόνον εάν η Fed αποτύχει να φέρει μια ισοπέδωση του πληθωρισμού.

Σημειώνουμε ότι η απογοητευτική κίνηση πωλήσεων λιανικής της Τετάρτης (-0,3% MoM έναντι +0,2% αναμενόμενο) και η επιδείνωση των πρόσφατων στοιχείων στέγασης (κυρίως οι πωλήσεις νέων κατοικιών) μειώνει την πίεση για μεγάλες επιτοκιακές κινήσεις.

Η κατάσταση σήμερα επιτρέπει τρεις, ή ίσως και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της τάξης των  50 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να αυξηθεί το επιτόκιο των Fed Funds σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της τράπεζας.

Είναι ενδιαφέρον ότι προς το παρόν η αντίδραση στις αγορές ήταν σχετικά σιωπηλή. Ενώ
Το EUR/USD υποχώρησε για λίγο σε νέα χαμηλά, κατόπιν ανέκαμψε κατά τη διάρκεια
της Συνέντευξης Τύπου του Πάουελ, ολοκληρώνοντάς την γύρω στο επίπεδο 1,045.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here