Υπάρχουμε κι εμείς που επιμένουμε να βλέπουμε το…ποτήρι μισογεμάτο.
Μέσα σε μία τριετία (2019-2021) η Ελλάδα έχει φτάσει να εξάγει (αναλογικά) περισσότερα από την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία πλησιάζοντας την χώρα-εξαγωγικό πρότυπο Πορτογαλία (στο 43% του ΑΕΠ).
Το ενθαρρυντικό είναι πως η διαφορά πέρα από ποσοτική είναι και ποιοτική, γιατί αν και το ΑΕΠ ανακάμπτει (θα ξεπεράσει τα 200 δισ./2022) η ανάπτυξη στηρίζεται-κυρίως- στην θεαματική άνθηση επενδύσεων, καινοτομίας και κλάδων αιχμής.
  • Η ελληνική οικονομία “χτυπάει” κορυφαίες θέσεις όσον αφορά εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα χρονικά στην Ελλάδα να αναπτύσσεται σταδιακά εξαγωγική βάση άριστης ποιότητας με επιδόσεις σημαντικά καλύτερες από τις άλλες χώρες του Νότου.
Ακριβώς αυτή την τάση επιχειρεί να αξιοποιήσει η διοίκηση της Alpha Bank, που πρόσφατα διοργάνωσε στο Λονδίνο την εκδήλωση “Future Ithacans” με σκοπό τον επαναπατρισμό Ελλήνων, που εργάζονται στο εξωτερικό.
  • Η εκδήλωση μπορεί να αφορούσε στον τραπεζικό κλάδο και ειδικά της διοίκησης Ψάλτη να “…μπολιάσει το δυναμικό της Τράπεζας με τον σημαντικό πλούτο γνώσεων και εμπειριών συμπατριωτών που είναι εκτός συνόρων…” είναι ωστόσο ενδεικτική μίας νέας κατάστασης που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here