Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της BC Partners, διεθνούς εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, με 40 δισεκατομμύρια ευρώ περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ συμμετείχε στο 28th Annual Economist Government Rountable, οι εργασίες του οποίου φιλοξενήθηκαν στο Grand Resort Lagonissi.

Ο πρόεδρος της BC Partners συζήτησε με την Editorial Director του Economist Group, Joan Hoey, για την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, το επενδυτικό κλίμα και τις προοπτικές που διαμορφώνονται, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Ελλάδα, και την ανασφάλεια που συνοδεύει τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα αλλά και τις εκλογικές αναμετρήσεις ανά τον πλανήτη.

Αναφορικά με τα επιτόκια, ο Νίκος Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι, για περισσότερο από μια δεκαετία κινούνταν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι η τρέχουσα αύξηση η οποία καταγράφεται, συνιστά διορθωτική προσαρμογή.

Ο πρόεδρος της BC Partners υπογράμμισε ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την επενδυτική δραστηριότητα, σημειώνοντας με νόημα: «Οι επενδύσεις απαιτούν πειθαρχία.

Το επόμενο διάστημα θα δούμε και περισσότερο επιλεκτική επενδυτική δραστηριότητα, ειδικότερα σε τομείς που διαθέτουν αναπτυξιακή προοπτική».

Σύμφωνα με τον Νίκο Σταθόπουλο, ο τομέας των επενδύσεων θα επηρεαστεί καθοριστικά και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα, τις εκλογικές αναμετρήσεις.

  • «Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια που επενδύω, η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μέρος του προβλήματος, αντί να λειτουργεί ως φάρος σταθερότητας, και δείχνει λιγότερο ισχυρή.
  • Έχουμε να διαχειριστούμε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκά εδάφη, τις συνέπειες του Brexit, την ενεργειακή κρίση, τις εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μια γενικότερη κρίση ηγεσίας»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της BC Partners, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνονται ευνοϊκές, αρκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επιμείνει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, να αφήσει πίσω παθογένειες του παρελθόντος, και να πατάξει τη γραφειοκρατία.

  • «Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια. Από ένα αξιοπρόσεκτο recovery story, όπως έχει ήδη καταγραφεί τα τελευταία χρόνια να εξελιχθεί σε πρότυπο διαρθρωτικής ανάπτυξης για το μέλλον»