Με καθυστέρηση 6 μηνών, με βάση το αρχικό σχεδιασμό, ξεκινά τον Σεπτέμβριο, το EISPRAXIS, το νέο ηλεκτρονικό «όπλο» της ΑΑΔΕ με το οποίο σχεδιάζει να κυνηγήσει τους οφειλέτες και να εισπράξει τα χρέη από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο να αγγίζουν τα 113 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία ξεπερνούν συνολικά τα 4,5 εκατομμύρια.

Το EISPRAXIS δημιουργεί ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη που θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του, τις συναλλαγές του.

Ο οφειλέτης θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο και ανάλογα με τη συμπεριφορά του το EISPRAXIS θα ενεργοποιεί αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές.

Επίσης θα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων

Περίπου 1.100 ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση, σε όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων με τις οφειλές που έχουν στην εφορία, αλλά και τις δυνατότητες είσπραξης που θα υπάρχουν από τα εισοδήματα που διαθέτουν.

Με το Eispraxis ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί στοιχεία για κάθε οφειλέτη από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ (Taxis, Taxisnet, Icisnet, Elenxis), καθώς και από τρίτους (κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ), ακόμη όμως και από τις φορολογικές διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε.

H κυβέρνηση έδωσε εντολή σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου να παρέχουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here