Είναι σχέδιο για να καθησυχάσει η κοινή γνώμη αλλά και τις αγορές ως προς τη σταθερότητα των τραπεζών. Δεν έχει πάρει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι πάρα πολύ δύσκολο να την αποσπάσει.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας «μηχανισμός εγγυήσεων» για ένα μέρος των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς την κυβέρνηση εξετάζεται σοβαρά.

Η τεχνική ονομασία του είναι  «Asset Protection Scheme» και στην πραγματικότητα αφορά στη «δέσμευση» κεφαλαίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εγγυήσεις για κόκκινα δάνεια των τραπεζών αντίστοιχου ύψους.

Από που θα βρεθούν τα λεφτά; Πηγή των κεφαλαίων μπορεί είναι ακόμη και το “μαξιλάρι ασφαλείας”, το Buffer, των 24 δισ Ευρώ που έχει σχηματιστεί για την κάλυψη των αναγκών του χρέους.

Θα δοθούν εγγυήσεις για κάποιο κομμάτι των ‘‘κόκκινων’’ δανείων ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον κίνδυνο και να βελτιώσουν τους δείκτες τους. Το  Asset Protection Scheme είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Το σχέδιο προβλέπει:

  1. Το buffer δεσμεύεται κατά το ποσό των εγγυήσεων (15 δισ €) και έτσι δεν γίνεται να ξοδευτεί,
  2. Οι τράπεζες αποκτούν τον χρόνο να ανακτήσουν τα 15 δισ. στο σύνολό τους ή ένα μέρος τους.
  3. Αυτομάτως φεύγει ο κίνδυνος των 15 δισ. από τον ισολογισμό των τραπεζών και βελτιώνονται οι δείκτες τους».

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. διατυπώνει κατ’ αρχήν ενστάσεις περί κρατικής ενίσχυσης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here