Είναι …MAGAs μόνον o Donald Trump?

0

H πολιτική του Make America Great Again δεν είναι πρωτότυπη.

Όσα υπερ-χρεωμένα κράτη έχουν τη δυνατότητα, υποκύπτουν στον λαϊκιστικό πειρασμό: σηκώνουν τείχη, κλείνουν τα σύνορα, ανεβάζουν δασμούς και επιτόκια.

Ο οικονομικός εθνικισμός, ο ανόητος προστατευτισμός, είναι μια απελπισμένη στρατηγική του καθεστώτος, (επιχειρηματιών, πολιτικών και  κυβερνήσεων) που βλέπουν να χάνουν τον έλεγχο των τοπικών εξελίξεων λόγω παγκοσμιοποίησης.

Η αρχική στρατηγική είναι απλή: Αφού το Χρέος μας είναι μεγάλο, οφείλουμε να το σβήσουμε με τον Πληθωρισμό. Στο παρελθόν έτσι έσβηναν τα μεγάλα χρέη. Με την απαξίωση του χρήματος, με τον υπερ-πληθωρισμό.

Ανεβάζουν τα επιτόκια, επιβάλουν  δασμούς στις εισαγωγές, ακριβαίνουν οι πρώτες ύλες και τα βασικά αγαθά. Προκαλούν Πληθωρισμό.

  • Μόνο που ο Πληθωρισμός αυτός δεν είναι μια υγιής φυσιολογική επίπτωση της αυξημένης ζήτησης.
  • Είναι προϊόν πολιτικών αποφάσεων, διοικητικών παρεμβάσεων, παλιάς κοπής.
  • Δεν είναι Πληθωρισμός που προκαλείται επειδή οι πολίτες θέλουν και μπορούν να αποκτήσουν  περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από αυτές που παράγονται.

Τα επιτόκια ανεβαίνουν με πολιτική απόφαση («για να μπορούμε να μειώσουμε όταν θα προκύψει μια νέα κρίση»). Έτσι καλλιεργούν το έδαφος για την επόμενη κρίση, όπως συνέβη στο παρελθόν.

Τα σύνορα κλείνουν για να προστατευθεί, με τεχνητά προσωρινά μέσα, η τοπική βιομηχανία, χωρίς να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα.

  • Η ζωή των πολιτών ακριβαίνει. Τα δάνεια θα γίνουν δυσβάσταχτα, η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών οφειλών δυσχεραίνει αλλά η άρχουσα τάξη …. «τακτοποιεί» τις δικές της υποχρεώσεις.
  • Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι χωρίς να δουλεύουν περισσότερο, απλά η αξία του συσσωρευμένου πλούτου τους ανεβαίνει τεχνητά.

Η Ιστορία έχει αποδείξει πως ο Οικονομικός Εθνικισμός πάντα οδηγεί σε αδιέξοδα.

Ο πολιτικός Εθνικισμός οδηγεί σε πολέμους. Οι πόλεμοι έχουν πάντα θύματα. Τους απλούς πολίτες.

Οι κουρασμένοι από την κρίση πολίτες, πέφτουν θύματα του λαϊκισμού και πιστεύουν ότι τη λύση στα προβλήματά τους θα φέρει το κλείσιμο των συνόρων, ο περιορισμός των εισαγωγών, η απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών.

Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων και η διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις ανταγωνιστικότητας ήταν μέχρι σήμερα τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης.

Προφανώς έγιναν λάθη. Μεγάλα λάθη που οδήγησαν στην πρωτοφανή τεκτονική χρηματοπιστωτική κρίση.

Προφανώς υπάρχουν μεγάλες ασυμμετρίες στο οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης .

Είναι πολλά τα λάθη που πρέπει να διορθώσουμε.

Η επιστροφή στο παρελθόν ωστόσο δεν αποτελεί λύση.

Απέναντι στο αμερικανικό ΜΑGA, θα σταθεί το ΜaChO της Κίνας και μετά ο αντίστοιχος εθνικιστικός παροξυσμός κάθε Βορειοκορεάτη , Βρετανού ή Γερμανού φιλόδοξου λαϊκιστή.

Είναι επικίνδυνα τα μονοπάτια του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Οδηγούν στη φτωχοποίηση του απλού πολίτη που μέχρι σήμερα, τουλάχιστον μπορούσε να έχει πρόσβαση με μικρό κόστος σε τρόφιμα, ρούχα, εκπαίδευση και μετακινήσεις λόγω της παγκοσμιοποίησης…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here