Γράφει ο Βαγγέλης Τσάπας
Θέτοντας την τεκμηριωμένη άποψη του ο Conner Brown (Bitcoiner at Stanford Law School), μέσα από το κείμενό του μπορούμε να διακρίνουμε το συμπέρασμα, ότι:
Η προσφορά του Bitcoin δεν είναι αποπληθωριστική. Η νομισματική προσφορά είναι προγραμματισμένη να είναι ένα πράγμα – σταθερή. Καθώς ο κόσμος συγκεντρώνεται γύρω από ένα πρότυπο Bitcoin, η νέα νομισματική μας βάση θα διευκολύνει την οικονομική σηματοδότηση με βαθιές μεθόδους, φέρνοντας βιώσιμη υγιή ανάπτυξη όπως ποτέ άλλοτε. Ως παρενέργεια, οι τιμές θα μειωθούν φυσικά καθώς οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί, αποφεύγοντας τις πραγματικά τρομακτικές αποπληθωριστικές σπείρες που προκαλούνται από τεχνητές νομισματικές ενέσεις.
Οι Bitcoiners απορρίπτουν τον πληθωρισμό. Πιστεύουν ότι αντιπροσωπεύει έναν οπισθοδρομικό, υπογείως φόρο όπου σιγά σιγά συρρικνώνει τον πλούτο από το μέσο άτομο.
Σε απάντηση, οι επικριτές του Bitcoin ισχυρίζονται ότι ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να είναι απογοητευτικός, η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη, μια στάσιμη αποπληθωριστική οικονομία.
Μέσα από το άρθρο αυτό θα ξεκινήσουμε θέτοντας ένα εννοιολογικό θεμέλιο για το τι είναι ο αποπληθωρισμός, στην συνέχεια θα διακρίνουμε τις ανησυχίες των κριτικών με τις πτώσεις των τιμών και πως αντιμετωπίζονται και θα καταλήξουμε δείχνοντας πώς η νομισματική προσφορά του Bitcoin προστατεύει πραγματικά από τις αποπληθωριστικές σπείρες.
Μέρος πρώτο: Το Bitcoin δεν είναι αποπληθωριστικό – η προσφορά χρήματος είναι σχετικά σταθερή.
Πρώτον, πρέπει να προσδιορίσουμε σε τι αναφέρεται ο «αποπληθωρισμός». Ενώ οι μειωμένες τιμές έχουν συνδεθεί με τον αποπληθωρισμό, ουσιαστικά, ο αποπληθωρισμός επισήμως είναι η μείωση της προσφοράς χρήματος ή υποκατάστατων χρημάτων. Αυτή είναι μια σημαντική διάκριση. Οπότε ο αποπληθωρισμός δεν είναι η ίδια η μείωση των τιμών, αλλά ένα νομισματικό φαινόμενο που μερικές φορές προκαλεί μείωση των τιμών.
Υπό αυτήν την έννοια, το Bitcoin δεν είναι πραγματικά αποπληθωριστικό. Η προσφορά του Bitcoin δεν θα μειωθεί, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνεται έως ότου τελειώσουν οι ανταμοιβές των μπλοκ περίπου το 2140. Σε αυτό το σημείο, το Bitcoin θα φτάσει στο συνολικό και τελικό ποσό των 21 εκατομμυρίων νομισμάτων.
Το Bitcoin δεν είναι πληθωριστικό ή αποπληθωριστικό μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως, είναι προγραμματισμένο να είναι αποπληθωριστικό έως ότου να κορυφωθεί σε μια σταθερή νομισματική βάση χωρίς αλλαγές στην προσφορά.
Μπορεί να υποστηριχθεί τα εξής: παρά την προβλεπόμενη σταθερή βάση, τα χαμένα νομίσματα δημιουργούν αποπληθωρισμό καθώς αφαιρούνται από την κυκλοφορία.
Αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί την κοινότητα. Οι απώλειες νομισμάτων θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου καθώς η φύλαξη κερμάτων γίνεται πιο επαγγελματική και φιλική προς τον χρήστη. Τα υψηλότερα ποσοστά χαμένων νομισμάτων ήταν στις πρώτες μέρες του Bitcoin και αυτό θα συνεχίσει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, καθώς η επέκταση της προσφοράς του Bitcoin πλησιάζει το μηδέν, θα μειωθεί το ποσό των χαμένων νομισμάτων, όπου θα καταλήξουν σε ένα ωραίο σταθερό πλαίσιο.
Ένα άλλο επιχείρημα από τους κριτικούς είναι: «ενώ η προσφορά του Bitcoin μπορεί να είναι σταθερή, οι πληθυσμοί αυξάνονται. Επομένως, μια άκαμπτη νομισματική προσφορά θα οδηγήσει σε αποπληθωριστική πίεση καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων κυνηγά μια σταθερή νομισματική πίτα. ”
Αυτός είναι επίσης ένας αμφίβολος ισχυρισμός για δύο λογούς. Πρακτικά, ενώ ένα σύνηθες νόμισμα φτάνει μέχρι την υποδιαστολή του 0.01 λεπτού του π.χ. ευρώ, το κρυπτονόμισμα μπορεί διαιρεθεί σε 0,00…001 κομμάτια αυτού. 2ον καθώς ανεβαίνει το επίπεδο βιωσιμότητας, η αύξηση του πληθυσμού μειώνεται καθώς οι κοινωνίες βιώνουν αστικοποίηση και υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης. Αυτή η πτωτική πίεση θα συνεχιστεί στο μέλλον καθώς οι περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα αύξησης του πληθυσμού συνεχίζουν να εκβιομηχανίζονται.
Παρακάτω είναι οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθυσμού από τα Ηνωμένα Έθνη.² Αυτά τα στοιχεία προβλέπουν ισορροπία πληθυσμού έως το 2100. Είναι πραγματικά ιδανικό – μια ισοπέδωση του παγκόσμιου πληθυσμού που συμπίπτει με το ποσοστό εκπομπών Bitcoin που πλησιάζει το μηδέν. Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν καλύτερο αγώνα;
Το Bitcoin δεν είναι αποπληθωριστικό με την τυπική έννοια του όρου. Η προσφορά της θα συνεχίσει να αυξάνεται σε μια καμπύλη που θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τα χαμένα νομίσματα και τον αυξανόμενο πληθυσμό κατά τον επόμενο αιώνα. Με μια σταθερή νομισματική βάση, το Bitcoin δεν θα έχει εγγενείς πιέσεις προς υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές, θα λειτουργεί ως καθαρό θεμέλιο όπου οι τιμές θα κυμαίνονται αποκλειστικά βάσει σημάτων από τους συμμετέχοντες στην αγορά.
Αν και αυτός είναι ένας τακτοποιημένος τρόπος να δείξουμε ότι το Bitcoin δεν είναι αποπληθωριστικό, εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει την ουσία των επιχειρημάτων των κριτικών: ανησυχίες σχετικά με τη μείωση των τιμών. Λόγω αυτής της κατανόησης της σταθερής νομισματικής βάσης του Bitcoin, ας τα αποδεσμεύσουμε!
Μέρος δεύτερο: Αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με τις πτώσεις των τιμών.
‘Όταν οι κριτικοί ανησυχούν ότι το bitcoin είναι αποπληθωριστικό, στην πραγματικότητα εννοούν το bitcoin θα κάνει τις τιμές να πέσουν. Γενικά, οι επικριτές έχουν τρεις κύριες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις αποπληθωριστικές τιμές του σύμφωνα με το Bitcoin:
- Οι εργαζόμενοι μπορεί να εξοργιστούν στην περίπτωση πτώσης των ονομαστικών μισθών σε bitcoin.
- Το ολοένα αυξανόμενο πραγματικό χρέος επιβαρύνει τα δάνεια σε bitcoin.
- Έλλειψη ανάπτυξης από τους αποταμιευτές που συσσωρεύουν εκτιμώντας τα bitcoin αντί να επενδύουν ή να καταναλώνουν.
Αλλά πριν από την αντιμετώπιση αυτών των συγκεκριμένων περιπτώσεων, ας δημιουργήσουμε μια βασική κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των τιμών.
Βασικά στοιχεία τιμών: Οι μειωμένες τιμές είναι φυσικές
Φανταστείτε ένα απλό αντικείμενο σε μια ανταγωνιστική αγορά – ας πούμε μια οδοντόβουρτσα. Τώρα υποθέστε ότι κάθε χρόνο αυτή η οδοντόβουρτσα γίνεται λίγο πιο εύκολη στην παραγωγή. Ίσως τα μηχανήματα να γίνουν λίγο καλύτερα στην κατασκευή, ή οι αλυσίδες εφοδιασμού να γίνουν ελαφρώς πιο αποτελεσματικές κ.λπ. Εάν η ζήτηση των καταναλωτών μας δεν αλλάξει, τι πρέπει να συμβεί στην τιμή; Θα πρέπει να μειωθεί.
Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Οι ελεύθερες αγορές προκαλούν πτώση των τιμών των προϊόντων καθώς η βιομηχανία γίνεται πιο παραγωγική και οι ανταγωνιστές αγωνίζονται για τους καταναλωτές με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Πρόκειται για μια διαδικασία που συμβαίνει εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς οι άνθρωποι εφαρμόζουν την εφευρετικότητά τους για την εκπλήρωση των επιθυμιών και των αναγκών των άλλων.
Μειώνονται πάντα οι τιμές; Σίγουρα όχι! Πολλά κοινά περιστατικά που εμποδίζουν την παραγωγή ή αυξάνουν τη ζήτηση μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις των τιμών. Το θέμα μου είναι ότι σε μακροχρόνια χρονικά διαστήματα, καθώς οι άνθρωποι επενδύουν στη δουλειά τους για να γίνουν πιο παραγωγικοί, τα προϊόντα που κάποτε ήταν κατασκευαστικά δύσκολα και ακριβά γίνονται φθηνά και εύκολα στην παραγωγή. Έτσι, η μείωση των τιμών είναι φυσική και διαισθητική.
Παρά αυτήν την κατανόηση, για δεκαετίες οι τιμές των βασικών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν και η ποιότητα μειώθηκε. Αυτό συμβαίνει επειδή η αυξημένη παραγωγικότητα απαιτεί μια σταθερή νομισματική βάση να γίνεται αισθητή μέσω των τιμών. Το χρήμα είναι η μονάδα που μετρά αυτή τη διαδικασία. Σε ένα νομισματικό σύστημα μέτρησης με σταθερή βάση (δηλαδή Bitcoin), η αυξημένη παραγωγικότητα θα μεταφραστεί σε μειωμένες τιμές. Ωστόσο, εάν η νομισματική μέτρηση παραβιαστεί, τότε οι τιμές θα αυξηθούν κάθε χρόνο παρά τις τεράστιες αυξήσεις στην παραγωγικότητα.
Με αυτήν τη θεωρητική κατανόηση, ας στραφούμε στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που ανησυχούν οι κριτικοί.
Πρόβλημα 1: Μείωση των ονομαστικών μισθών
Οι επικριτές ανησυχούν ότι η πτώση των τιμών του καταναλωτή βάσει του πρότυπου Bitcoin θα μεταδοθεί στους μισθούς των εργαζομένων, αφήνοντας τους εργαζόμενους απογοητευμένους και αποθαρρημένους. Το πρόβλημα είναι ότι οι κριτικοί ξεχνούν τι αντιπροσωπεύουν οι μισθοί και αυτό είναι ανθρώπινος χρόνος. Στο παράδειγμα της οδοντόβουρτσας, είναι φυσικό ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις τις καθιστούν ευκολότερες στην παραγωγή κάθε μέρα, αλλά η ανθρώπινη ώρα είναι διαφορετική. Είναι πραγματικά σπάνιος και αναντικατάστατος. Ενώ ένας τύπος εργασίας μπορεί να είναι αυτοματοποιημένος, ένας νέος ρόλος ανοίγει από άλλες εξελίξεις. Οι θέσεις εργασίας δεν είναι πεπερασμένες. Έτσι, ενώ η τιμή μιας οδοντόβουρτσας αναμένεται να μειωθεί με συνεχή νομισματική προσφορά, δεν υπάρχει λόγος να σκεφτούμε το ίδιο με την τιμή του ανθρώπινου χρόνου.
Ας δούμε τα σημεία δεδομένων σε αυτό. Ακολουθεί ένα γράφημα για τις τιμές στην Αμερική για το 1800.³
Όπως μπορείτε να δείτε, αυτή ήταν μια εποχή με ραγδαία πτώση των τιμών. Λοιπόν, τι συνέβη στους μισθούς; Ανέβηκαν.
Αυτή η δραματική άνοδος συμβαίνει παρά την προσφορά εργασίας που πολλαπλασιάστηκε σχεδόν 10 φορές από τις αρχές του αιώνα και έναν σκληρό πόλεμο, που κατέστρεψε τις οικονομίες και σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες.
Τώρα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να υποστηρίξετε ότι οι τιμές μειώθηκαν τόσο δραματικά επειδή η Αμερική ήταν νέα και αναπτύχθηκε για πρώτη φορά, αλλά μπορούμε να δούμε την ίδια δράση να συμβαίνει σήμερα στον τομέα της τεχνολογίας. Οι τιμές για τα ηλεκτρονικά μειώνονται εδώ και δεκαετίες, αλλά οι εταιρείες καταφέρνουν να καταβάλλουν στους μισθωτούς ανταγωνιστικούς μισθούς. Έτσι, είναι σίγουρα πιθανό ότι ακόμη και όταν οι τιμές μειώνονται φυσικά από την αυξημένη παραγωγικότητα, το κόστος της εργασίας να μπορεί να παραμείνει το ίδιο ή ακόμη και να αυξηθεί.
Αλλά αν οι φόβοι των κριτικών γίνουν πραγματικότητα και οι μισθοί μειώνονται ονομαστικά, αυτό που έχει σημασία είναι η αγοραστική δύναμη. Για να πούμε ότι οι εργαζόμενοι θα αναστατωθούν παρά το γεγονός ότι μπορούν να αγοράσουν μεγαλύτερες ποσότητες αγαθών υψηλότερης ποιότητας, τους αντιμετωπίζει σαν παιδιά που δεν μπορούν να κάνουν βασική αριθμητική.
Σε σύγκριση, το πληθωριστικό χρήμα χάνει την αξία του κάθε χρόνο, αφήνοντας το μέσο άτομο χωρίς ασφαλές μέρος για να αποθηκεύσει τις αποταμιεύσεις του, ενώ οι πλούσιοι κερδίζουν από χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία. Αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό, δεδομένου του φαινομένου των «κολώνων μισθών». Παρακάτω είναι ένα γράφημα που δείχνει μια πλήρη αποσύνδεση της παραγωγικότητας και της αποζημίωσης που ευθυγραμμίζεται καθαρά με την αποχώρηση των τελευταίων υπολειμμάτων από ένα υγιές χρήμα.
Οι τάσεις που φαίνονται παραπάνω οδηγούν σε προβλέψιμα απογοητευτικά αποτελέσματα – σοβαρά και αυξανόμενα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας, λαϊκισμού και κοινωνικής αναταραχής. Εάν οι κριτικοί ανησυχούσαν πραγματικά για τους εργαζόμενους, θα υποστήριζαν το Bitcoin ως τεχνολογία αποταμίευσης για τον μέσο πολίτη για να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις τους από ακούσια αθόρυβη αραίωση.
Ανησυχία 2: Αύξηση των πραγματικών επιβαρύνσεων του χρέους
Οι επικριτές ισχυρίζονται επίσης ότι καθώς το bitcoin εκτιμάται, οι πραγματικές επιβαρύνσεις του χρέους από τα δάνεια σε bitcoin θα αυξηθούν. Φοβούνται ότι αυτό θα δημιουργήσει οφειλέτες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν και ο δανεισμός καθίσταται αδύνατος. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι αφελής στην καλύτερη περίπτωση γιατί υποθέτει ότι το Bitcoin θα εκτιμάται για πάντα.
Εδώ, είναι χρήσιμο να αναγνωρίσετε την εξέλιξη του Bitcoin ως χρήματα. Ένα νέο ανώτερο χρήμα δεν μπορεί απλά να έρθει στον κόσμο τέλεια διαμορφωμένο – απαιτεί χρόνο. Τα πρώτα στάδια περιλαμβάνουν το Bitcoin που απορροφά σιγά-σιγά την αξία από τα παραδοσιακά αποθέματα αξίας κατά την ανάβασή του στην παγκόσμια κατάσταση αποθεματικού. Αυτή η αρχική φάση της ανακάλυψης τιμών μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες καθώς το Bitcoin κερδίζει ρευστότητα και κεφαλαιοποίηση της αγοράς έναντι άλλων παραδοσιακών αποθεματικών περιουσιακών στοιχείων λόγω των ανώτερων νομισματικών χαρακτηριστικών του.
Καθώς το Bitcoin κερδίζει αργά αυτόν τον νομισματικό ανταγωνισμό, θα μεταβεί σε ένα αξιόπιστο πρότυπο λογιστικής και ανταλλαγής αξίας επίσης. Στα μεταγενέστερα στάδια, το Bitcoin θα γίνει μια αξιόπιστη μονάδα λογαριασμού καθώς σταθεροποιείται έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Όσοι ανησυχούν για την τιμολόγηση των χρεών σε Bitcoin μπερδεύουν το χρονοδιάγραμμα. Τα χρέη δεν πρέπει σίγουρα να τιμολογούνται σε Bitcoin τώρα στα πρώτα στάδια! Αλλά τα καλά νέα είναι ότι κανείς δεν το προτείνει. Ωστόσο, αργότερα κατά την υιοθέτηση του Bitcoin, όταν η αξία σταθεροποιηθεί σιγά σίγα, τα χρέη θα είναι εύκολα στην τιμολόγηση τους και η πραγματική τους αξία θα παραμείνει σταθερή καθώς το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο θα έχει ωριμάσει σε μια αξιόπιστη μονάδα λογαριασμού.
Ανησυχία 3: Σταθερή ανάπτυξη από τη μείωση των επενδύσεων ή των δαπανών
Τέλος, οι επικριτές ανησυχούν ότι το Bitcoin θα δημιουργήσει μια στασιμότητα οικονομίας διότι οι άνθρωποι θα αποταμιεύουν τα χρήματα και δεν θα τα επενδύουν σε επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση σύγχυσης της εξελικτικής πορείας του Bitcoin. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μόλις τελειώσει η φάση ανακάλυψης τιμών του Bitcoin, θα σταθεροποιηθεί σιγά σιγά η σχέση με άλλα περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτό το σημείο, θα λειτουργεί ως σταθερά παγκόσμιας αξίας για την επικοινωνία των τιμών και τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Σε αυτά τα μεταγενέστερα στάδια, οι επενδυτές σίγουρα θα εξακολουθούν να έχουν κίνητρο να επενδύσουν bitcoin για αποδόσεις bitcoin, ενώ απλά το HODLing θα μοιάζει με χαμηλό ποσοστό χωρίς κίνδυνο.
Αυτή η αλλαγή θα προωθήσει πραγματικά καλύτερες επενδύσεις! Λόγω του πληθωρισμού, τα άτομα και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υψηλής αξίας αναγκάζονται να αποθηκεύσουν τα χρήματά τους σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις για να προστατευθούν από την παρακμή του πληθωρισμού. Με το bitcoin να λειτουργεί ως όχημα αποθήκευσης που δεν μπορεί να αραιωθεί, το μανιακό κυνήγι για «χωρίς κίνδυνο» ασφάλεια από τον πληθωρισμό θα είναι παρελθόν, οδηγώντας σε πιο ακριβείς και μετρημένες επενδυτικές αποφάσεις.
Τι γίνεται όμως με τις δαπάνες όταν μειώνονται οι τιμές; Οι άνθρωποι θα ξοδέψουν λιγότερο και θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη; Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατέληξε στο συμπέρασμα:
Αυτό έχει και διαισθητικό νόημα. Η μείωση των τιμών δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξαφνικά θα σταματήσουν να ξοδεύουν! Οι άνθρωποι έχουν ακόμα ανάγκες και θα ξοδέψουν τα χρήματά τους για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες. Αυτό ισχύει και για μη αναγκαία προϊόντα. Ο κλάδος της τεχνολογίας γνώρισε μια βαθιά αποπληθωριστική τάση στις τιμές για δεκαετίες, αλλά οι καταναλωτές συνεχίζουν να ψάχνουν για νέες κυκλοφορίες.
Στην πραγματικότητα, πρέπει να περιμένουμε από τους ανθρώπους να ξοδεύουν περισσότερα καθώς οι τιμές πέφτουν λόγω της επίδρασης του πλούτου από την αίσθηση ότι αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη – οι καταναλωτές αγαπούν να βλέπουν τις τιμές να πέφτουν. Υπάρχει λόγος ότι όλα στο Target είναι διαρκώς “σε πώληση”.
Μέρος τρίτο: Πώς το Bitcoin αποτρέπει τον συστηματικό αποπληθωρισμό.
Οι «αποπληθωριστικές σπείρες» που κρατούν τους βασικούς οικονομολόγους ξύπνιους τη νύχτα θα είναι πολύ λιγότερο συχνές και σοβαρές σύμφωνα με ένα πρότυπο Bitcoin. Και πάλι, το χρήμα είναι το σύστημα μέτρησης που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες στην αγορά για να μεταφέρουν τις τιμές. Όταν ένα χρήμα μπορεί να χειραγωγηθεί μέσω κεντρικών τραπεζών, εκτυπώνοντας χρήματα από λεπτό αέρα, αλλάζοντας τις απαιτήσεις του ποσοστού αποθεματικών και αυξάνοντας και μειώνοντας τα επιτόκια, αυτό το σύστημα μέτρησης παραμορφώνεται.
Με τη δημιουργία μιας σειράς τεχνητών σημάτων της αγοράς και της χειραγώγησης της τιμής της πίστωσης, ο πληθωρισμός της νομισματικής προσφοράς οδηγεί σε υπερβολικές μοχλεύτηκες και κακοδιαχειριόμενες επενδύσεις. Ο κίνδυνος είναι ανακριβής. Οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα από ό, τι παράγουν.
Δυστυχώς, αυτό που ανεβαίνει πρέπει να κατέβει. Η τεχνητή τόνωση μιας οικονομίας οδηγεί σε κακές επενδύσεις και σε μια φούσκα που τελικά μπορεί να ξεσπάσει με πιο οδυνηρές και έντονες μεταβολές.
Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα
- Η Ιαπωνία το γνώρισε αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου τα χρόνια της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής προκάλεσαν τεράστια αύξηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων προτού τελικά οι αγορές τους να κρατηθούν. Οι μετοχές μειώθηκαν πάνω από 63% σε λίγα χρόνια και πολλές αγορές ακινήτων μειώθηκαν στο μισό. Η συνεχής παρέμβαση οδήγησε σε δεκαετίες αργής ανάπτυξης και ζύμωσης πολλών επιχειρήσεων.
Ο πραγματικά τρομακτικός αποπληθωρισμός, οι φούσκες υπερβολικής εμπιστοσύνης που ξέσπασαν ξαφνικά στις αγορές, γίνονται πολύ χειρότερες όταν το νόμισμα μπορεί να χειραγωγηθεί κατά βούληση από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των εκλεγμένων αξιωματούχων αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες και τους πολιτικούς να συμμετέχουν συνήθως σε εκτεταμένη νομισματική προσφορά για προσωρινά κέρδη, παρά τις καταστροφικές μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, οι πληθωριστικές προμήθειες χρήματος κάνουν επίσης την ανάκαμψη πιο δύσκολη μετά την πτώση. Παρά τις τεχνικές της κατάρρευσης, οι αρχές συχνά παρεμβαίνουν αμέσως για τη διάσωση επιχειρήσεων. Για άλλη μια φορά παρέχοντας βραχυπρόθεσμη βοήθεια και καταστροφικές μακροπρόθεσμες προοπτικές. Ως αποτέλεσμα, οι ’’πεθαμένες’’ εταιρείες με χρόνια κακοδιαχείριση παραμένουν στην οικονομία για δεκαετίες
Το Bitcoin θα τερματίσει αυτούς τους κύκλους πίστωσης; Οχι εντελώς. Αλλά μια σταθερή νομισματική βάση θα αποτρέψει τις αρχές από τεχνητά μεγάλες πιστωτικές φούσκες και τις φρικτές αποπληθωριστικές συνέπειες που έχουν. Αντί για βίαιες διακυμάνσεις, το Bitcoin θα εξομαλύνει τους πιστωτικούς κύκλους στις φυσικές τους τιμές και θα αποτελέσει μια οικονομική ραχοκοκαλιά για κατανάλωση σύμφωνα με την παραγωγικότητα.