Στην 4η διαδοχική αύξηση των βασικών επιτοκίων του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).

Στην ανακοίνωσή της, η FOMC υπογραμμίζει πως οι επόμενες κινήσεις της «θα λαμβάνουν υπόψη τον «συνολικό αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία των ΗΠΑ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού των αυξήσεων στις μελλοντικές της συνεδριάσεις.

To «τελικό επίπεδο» των επιτοκίων της Fed θα είναι υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως, τόνισε o πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed.

Ο Jerome Powell υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα γύρω από το επίπεδο στο οποίο πρέπει να φτάσουν τα επιτόκια για να πέσει ο πληθωρισμός, αλλά υπογράμμισε ότι «υπάρχει ακόμα δρόμος».

O πρόεδρος της Fed τόνισε επίσης ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλάει κανείς για «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων.
  • Από σήμερα, το εύρος των επιτοκίων της Fed αυξάνεται στο 3,75%-4%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, την στιγμή που τον Μάρτιο το αντίστοιχο εύρος διαμορφωνόταν στο 0%-0,25%.

Πρόκειται για την 6η αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο και το πιο «επιθετικό» σερί της Fed από την δεκαετία του 1980, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο).

  •  «Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος στόχου κρίνεται πως θα είναι κατάλληλες προκειμένου ο πληθωρισμός να επιστρέψει στα επίπεδα του 2% μέσα στο 2023»,
  •  «Στο μέλλον η FOMC θα λάβει υπόψη τη συνολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής επισημαίνεται ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν σε επιφυλακή για τα ρίσκα που θέτει ο πληθωρισμός, ενώ τονίζεται το γεγονός πως η οικονομία αναπτύσσεται με ήπιο ρυθμό και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της FOMC

« Oι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής. Η άνοδος των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρή τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.

Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες. Ο πόλεμος και τα σχετικά γεγονότα δημιουργούν πρόσθετη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό και επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2 τοις εκατό μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 3-3/4 έως 4 τοις εκατό.

Η Επιτροπή αναμένει ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στο εύρος των στόχων θα είναι κατάλληλες προκειμένου να επιτευχθεί μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. 

Κατά τον καθορισμό του ρυθμού μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, η επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις. 

Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και σε τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα Σχέδια για τη μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της Federal Reserve που εκδόθηκαν τον Μάιο.

  • Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο της 2%.

Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές.

Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

Ψήφισαν για τη δράση της νομισματικής πολιτικής ο Jerome H. Powell, Πρόεδρος. John C. Williams, Αντιπρόεδρος; Michael S. Barr; Michelle W. Bowman; Lael Brainard; James Bullard; Susan M. Collins; Lisa D. Cook; Esther L. George; Philip N. Jefferson; Loretta J. Mester; και Christopher J. Waller

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here