Το σταθερό πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας εξισορροπεί τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια, που επιταχύνουν την ανάπτυξη, με το υψηλό δημόσιο χρέος της, το οποίο παραμένει η βασική πρόκληση για το αξιόχρεο της χώρας, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
Το πιστωτικό προφίλ της χώρας, προσθέτει, αντανακλά τα σχετικά υψηλά επίπεδα πλούτου της σε σχέση με το περιορισμένο μέγεθος της οικονομίας της και την επίσης περιορισμένη διαφοροποίησή της.
Η σημερινή κυβέρνηση έχει βελτιώσει τους θεσμούς της χώρας και τη διακυβέρνηση σε αρκετούς τομείς. «Έτσι, η χώρα ωφελείται από την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους, ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι και την ισχυρή ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους», σημειώνει η έκθεση.
«Θα υπάρξει πίεση για αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, αν περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποφέρει ορατά αποτελέσματα με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και ενισχύσει και παγιώσει περαιτέρω τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», ανέφερε ο Steffen Dyck, αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμος πιστωτικός αξιωματούχος του Moody’s και συγγραφέας της έκθεσης.
«Αντίστροφα», προσθέτει, «θα υπάρξει πίεση για υποβάθμιση του αξιόχρεου αν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των ελληνικών θεσμών αναστραφεί , θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της Ευρωζώνης».
Η πανδημία του κορονοϊού, σημειώνει η έκθεση, διέκοψε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και οδήγησε σε μεγάλη ύφεση το 2020, αλλά οι σημαντικοί πόροι της ΕΕ θα είναι ζωτικοί για την ενίσχυση των επενδύσεων και της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Το υψηλό δημόσιο χρέος, προσθέτει, που ανήλθε στο 205,6% το 2020, αποτελεί τη βασική πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.