Της Ελενας Ερμείδου

Ρυθμούς έντασης ‘ζει’ το παγκόσμιο εμπόριο το τελευταίο διάστημα. Η έλευση του Κορωνοϊού συνεχίζει να δημιουργεί συνθήκες απρόβλεπτες, επιδρώντας αρνητικά ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταφορών και στην οικονομία. H αντίληψη ωστόσο των κινδύνων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πριν λίγες ημέρες στην Ασία, τώρα στην Ευρώπη. Αν και το στέλεχος του ιού δεν λειτουργεί διαφορετικά από τους άλλους του ιούς που προσβάλλουν κυρίως ευπαθείς ομάδες όπου κάποιο ποσοστό νοσεί, μέτρα προληπτικά λαμβάνονται για την προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο σοβαρό ρόλο έχουν οι ασφαλιστικές, παρέχοντας προϊόντα έναντι κινδύνων υγείας, διακοπής επιχειρηματικών λειτουργιών αλλά και χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως τα ομόλογα καταστροφών, πανδημιών κτλ.

Η εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης κατά τη διάρκεια του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα έχει καταστήσει τις επιχειρήσεις πιο διεθνείς από ποτέ. Η άνοδος του εθνικισμού, επίσης και οι αυξανόμενα προστατευτικές πολιτικές, ωστόσο, απειλούν να ανατρέψουν το ελεύθερο εμπόριο και, μαζί με αυτό, τα παγκόσμια εμπορικά – οικονομικά δίκτυα , τις διασυνοριακές σχέσεις και τις διαδρομές εφοδιασμού.

Η διακοπή λειτουργίας μιας αλυσίδας εφοδιασμού μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων – όπως απώλεια εσόδων και βλάβες στην φήμη και των επωνυμία μίας επιχείρησης, μέχρι και καταγγελία της σύμβασης εργασίας, απώλειες μεριδίων στην αγορά και πτώση της αξίας της μετοχής.

Ο σχεδιασμός και η διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού απαιτούσε  -και τώρα πολύ περισσότερα- πάντα υψηλό βαθμό ανάλυσης κινδύνων.  Οι επιχειρήσεις  -ολέθριο λάθος –επιζητούν αποτελεσματικότητα μεταφράζοντας την αποτελεσματικότητα ως μείωση του κόστους λειτουργίας.  Θέλουν άκαμπτες και αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού που μειώνουν το κόστος λειτουργίας, εκτιμώντας ότι έτσι παρέχουν την μέγιστη δυνατή αξία.

Ωστόσο, ο στόχος  για δίκτυα εφοδιασμού  χαμηλού κόστους μπορεί να οδηγήσει τις επιχειρήσεις σε απώλεια κερδών, φήμης, πελατείας, εμπιστοσύνης. Ουσιαστικά οι ίδιες οι επιχειρήσεις με τον τρόπο αυτό σκέψης και δράσηςσυγκεντρώνουν πάνω τους μεγάλα επίπεδα κινδύνους και καθίστανται περισσότερο ευάλωτες απέναντι σε καταστροφικά γεγονότα και συνθήκες μεταβλητότητας.  Οι παραπάνω παράγοντες συνδυαστικά αν δουλέψουν μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή εργασιών ή ακόμα και στο κλείσιμο της επιχείρησης.

Ο ρόλος των ασφαλιστών και διαχειριστών κινδύνων είναι κομβικός στις περιπτώσεις αυτές, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα πείσουν τους διαχειριστές εφοδιαστικής αλυσίδας και επιχειρηματίες παντός τύπου να αξιολογήσουν τους κινδύνους σωστά και να καταλάβουν πως μπορούν να τους χρηματοδοτήσουν.

Η λανθασμένη αντίληψη των πραγμάτων, των απαιτήσεων και των συνθηκών εργασίας είναι περισσότερο επικίνδυνη από τους καταστροφικούς κινδύνους και κινδύνους πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ