Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων αντοχής, ολοκληρώνεται ένας κύκλος που για το εγχώριο banking είχε πολλές αρνητικές αλλά και αρκετές θετικές στιγμές. Για τις πρώτες, θα παραπέμψω στην αποτύπωση τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο κλάδος αποτέλεσε το σημαντικότερο “βαρίδι” για την αδυναμία υπέρβασης των 950 μονάδων, την αδυναμία συγχρονισμού με τις διεθνείς αγορές κ.λ.π, κ.λ.π.

Θα επιχειρήσω να σταθώ στις δεύτερες, καθώς αυτές μπορεί- υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσουν την βάση για μία καλύτερη συνέχεια. Για την πορεία προς την “επενδυσιμότητα” του κλάδου, την επαναφορά του, σταδιακά, στην λειτουργική κερδοφορία. Αδιαμφισβήτητα η διαδρομή μακρά, και πλήρης εμποδίων και προκλήσεων, αλλά με την Πειραιώς και την Alpha Bank να έχουν προχωρήσει στην κεφαλαιακή ενίσχυση τους, με το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται, με τον “Ηρακλή ΙΙ” έτοιμο να συνεχίσει το έργο του “Ηρακλή Ι”, με την ΕΚΤ σταθερό αρωγό της προσπάθειας (υπό) στήριξης του συστήματος, με τα funds να (ξανά) κοιτάζουν την επενδυτική προοπτική, να τοποθετούν κεφάλαια τους-είτε βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα είτε σε ορίζοντα χρόνου- ακριβώς προσβλέποντας στον επόμενο κύκλο, που μπορεί να είναι ευνοικότερος από αυτόν που έκλεισε, χθες, Παρασκευή. Και τυπικά με το pass του Εποπτικού Μηχανισμού, της Φρανκφούρτης με τους 4 συστημικούς ομίλους να ξεπερνούν το εμπόδιο των stress tests-που ωστόσο θα είναι μία διαρκής δοκιμασία,έλεγχος του ευρωσυστήματος μέχρι να διαφανεί η ανάκαμψη της ευρωοικονομίας-

Από τις 525 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, “μετρά” απώλειες 13,89% σε διάστημα 3μηνου, πλην όμως έχει “γυρίσει”, έστω και οριακά-πλέον- σε θετικό πρόσημο (0,62%) από την αρχή του έτους. Ενα 7μηνο δύσκολο, με ταλαιπωρία για τους επενδυτές και μετόχους αλλά σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές παρακαταθήκη ικανή για μία καλύτερη συνέχεια.

Από την τεχνική πλευρά, για τον ΔΤΡ, απαιτείται η πειστική υπέρβαση (τουλάχιστον) των 580 μονάδων, με περιοχή make or break από τις 620 έως τις 640 μονάδες, που σημαίνει πως πρακτικά υπάρχει δρόμος να διανυθεί μέχρις ότου ενεργοποιηθούν long τάσεις για τον κλάδο.

Ωστόσο το χρηματιστήριο είναι (κυρίως) προεξοφλητικός μηχανισμός και σαν τέτοιος θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί με αφετηρία τα αποτελέσματα των stress tests. Για να δούμε, θα αναλάβουν οι long τον ρόλο, που μέχρι τώρα είχαν οι short, για τον κλάδο.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 27/07/2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here