Δύο συμφωνίες, στον κλάδο των τροφίμων-ειδών διατροφής έρχονται να προστεθούν σε πλειάδα άλλων μικρότερων ή μεσαίου μεγέθους, που έχουν “τρέξει” τα τελευταία 2-3 χρόνια καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα του κλάδου. Συνακόλουθα της λεγόμενης “ελληνικής διατροφής” που με τις κατάλληλες διεργασίες θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα από τα ισχυρά χαρτιά της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

     O όμιλος MIG ενέκρινε  την πώληση της Vivartia στο CVC Capital, ένα deal δεκάδων εκατ. ευρώ που βάζει το δραστήριο fund (μεγαλύτερο ξένο άμεσο επενδυτή στην χώρα μας) και στον κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής.
   Είχε προηγηθεί-πρόσφατα- η συμφωνία του ελληνικού fund Elikonos για επένδυση στην Eurocatering, πολύ μικρότερου κεφαλαιακού μεγέθους πλην όμως με ισχυρό σημειολογικό ενδιαφέρον.
   Καθώς έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά κινήσεων στον ευρύτερο κλάδο, με τα funds να διαδραματίζουν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικό ρόλο. Και κατά κανόνα τα χαρτοφυλάκια επενδύουν όταν διαβλέπουν προοπτική και περιθώριο απόδοσης υπεραξιών.
    Από το 2019, που δύο-τότε- εισηγμένες πέρασαν σε “ξένα χέρια” (Κρητών Αρτος/Switz Group και Κανάκης/Orka food ingredients) ακολούθησαν αρκετές ακόμη εξαγορές, επενδύσεις (επίσης το 2019 η μη εισηγμένη Μινέρβα στο Diorama-Deca) για να φτάσουμε στις συμφωνίες του Elikonos 2 σε Mega Yeeros, Ροδούλα, Ανδρομέδα η EOS Capital στην Agrifreda κ.α. 
    Παράγοντες του κλάδου, εκτιμούν πως συμφωνίες μικρότερες ή μεγαλύτερες λειτουργούν προσθετικά για έναν κλάδο, που με ισχυρό brand την “ελληνική διατροφή” θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο (και ) της επενδυτικής πίτας.
   Προεξοφλούν δε, πως το mega deal MIG-CVC Capital θα λειτουργήσει σαν…επιταχυντής εξελίξεων, με την προσοχή να στρέφεται-ήδη- προς τον κλάδο “άρτου-συσκευασμάτων”.

Με την εισηγμένη Καραμολέγκος στο monitoring, με αφορμή το μεθοδικό “μάζεμα” μειοψηφικών ποσοστών από τον βασικό μέτοχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ