Μια σημαντική διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώθηκε χθες από το ΕΧΑΕ αναφορικά με Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια (ESG). Καταλυτική σημασία έχουν και αναμένεται να διαδραματίσουν στο εγγύς και στο μακροπρόθεσμο μέλλον τα ESG κριτήρια για την προσέλκυση επενδύσεων, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφάνεια των πληροφοριών.

4+1 στόχοι του Χ.Α για προώθηση και υιοθέτηση ESG κριτηρίων

Σύμφωνα με την κα. Μουρλά, επιτελική Διευθύντρια του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι άμεσοι στόχοι του Χρηματιστηρίου είναι

  • η προβολή και η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των εισηγμένων εταιρειών στον δείκτη ESG
  • η χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων μέσω του Χρηματιστηρίου 
  • η επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση του οικοσυστήματος για θέματα ESG
  • η ανάπτυξη πλατφόρμας για την καταχώρηση ESG πληροφοριών και δεδομένων σε πλατφόρμα του ΧΑ
  • η δημιουργία δείκτη ESG

Από τη μεριά του ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Συμβούλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε την ανάγκη συμμόρφωσης με τα ESG κριτήρια προβάλλοντας το μήνυμα πως «Όλοι μαζί μπορούμε».  «Ως Χρηματιστήριο είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να συμβληθούν με τα νέα αυτά κριτήρια».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου αφού συνεχάρη τη διοίκηση του χρηματιστηρίου σημείωσε πως «υπάρχει ανάγκη εγρήγορσης στην αγορά για να καταλάβουμε το νέο πλαίσιο ESG. Είναι ανάγκη να ενημερωθούν για τη βιωσιμότητα όλοι, καθώς τα οφέλη είναι μοναδικά για την κοινωνία, την εταιρική διακυβέρνηση, ενώ διαμορφώνονται πλέον υπεύθυνα περιβαλλοντικά εταιρείες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here