Του Matthew Ryan

 

Δεν υπήρξε σοβαρός αντίκτυπος στη στερλίνα κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και τα επίσημα αποτελέσματα απλώς επιβεβαίωσαν την άνετη νίκη των Εργατικών στις εκλογές που οι αγορές προεξοφλούσαν εδώ και καιρό.

  • Ενώ η διαφορά θα είναι μικρότερη από όση είχαν αρχικά προβλέψει οι δημοσκοπήσεις, αυτό στην πραγματικότητα δε θα εμποδίσει το νέο πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ να περάσει αλλαγές πολιτικής από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Matthew Ryan, Head of Market Strategy της Ebury

Εκτιμούμε ότι οι αγορές στο ΗΒ θα μπορούσαν να αποδώσουν αρκετά καλά τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον υπάρξει βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

  • Επίσης θα μπορούσαμε να δούμε περεταίρω ανοδική πορεία, εάν οι Εργατικοί εντείνουν τη ρητορική τους υπέρ των στενότερων σχέσεων Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία και αποτέλεσε την κύρια πηγή αισιοδοξίας για τις αγορές κατά την προεκλογική περίοδο.

Ισως η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη πρόκληση για τον Στάρμερ είναι να πείσει τους επενδυτές οτι έχει ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο που θα φέρει ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Υποθέτουμε οτι Εργατικοί αρχικά θα υιοθετήσουν μια προσεκτική προσέγγιση σε σχέση με τους φόρους και τις δαπάνες, υπό τον κίνδυνο εκδήλωσης αρνητικής αντίδρασης από τις αγορές ομολόγων.

Οποιαδήποτε ωστόσο, πρόταση για μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων από αυτές που έχουν περιγραφεί στο προεκλογικό πρόγραμμα των Εργατικών είναι πιθανό να τύχει δυσμενούς υποδοχής.

 

  • {O Matthew Ryan είναι Head of Market Strategy της εταιρείας διεθνών πληρωμών Ebury}