Του Enrique Diaz – Alvarez

Η πολιτική συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο για τις αγορές.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών για τη γαλλική εθνοσυνέλευση την Κυριακή κέρδισε, όπως αναμενόταν, ο συνασπισμός της Λεπέν, με το αριστερό μέτωπο του Μελανσόν να έρχεται δεύτερο και το κεντρώο κόμμα του Προέδρου της Γαλλίας Μακρόν τρίτο, ωστόσο παραμένει ασαφές εάν ο ακροδεξιός συνασπισμός θα λάβει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον δεύτερο γύρο.

Το ευρώ σημείωσε ήπια άνοδο τις πρώτες πρωινές ώρες των συναλλαγών στην Ασία, καθώς το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβατό με τις δημοσκοπήσεις και τις προσδοκίες της αγοράς και υπήρξε κάποια ανακούφιση για το γεγονός ότι το αριστερό μέτωπο απέτυχε να ξεπεράσει τις δημοσκοπήσεις.

Το άλλο πολιτικό σημείο ανάφλεξης ήταν οι ΗΠΑ, όπου οι καταστροφικές επιδόσεις του Προέδρου Μπάιντεν στο πρόσφατο ντιμπέιτ έδωσαν ξεκάθαρο προβάδισμα στον Τράμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, αν και οι αγορές αντιμετωπίζουν πιο χαλαρά αυτό το ενδεχόμενο.

Η πολιτική θα παραμείνει στο επίκεντρο των επενδυτών και των συναλλαγών αυτήν την εβδομάδα.

Τόσο οι εξελίξεις στη Γαλλία, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την επόμενη Κυριακή, όσο και η πιθανότητα ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την αναμέτρηση για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς και οι γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη συνθέτουν ένα ασυνήθιστα γεμάτο ημερολόγιο που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια μεγάλη αστάθεια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, την Τρίτη θα ανακοινωθεί και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο και τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή. Κι όλα αυτά, σε μια εβδομάδα κατά την οποία η αργία της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ θα αποστραγγίσει τη ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές.

Στερλίνα

Από τα τρία πολιτικά μέτωπα που ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το λιγότερο αβέβαιο.

Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι οι Εργατικοί θα κερδίσουν μια μεγάλη πλειοψηφία.

Αναμένουμε ότι η στερλίνα θα επηρεαστεί από τις δευτερεύουσες συνέπειες της ψηφοφορίας.

Το σενάριο μιας πολύ μεγάλης πλειοψηφία των Εργατικών θα είναι σχετικά θετικό, καθώς οι αγορές θα μπορούσαν να μειώσουν το ρίσκο ελπίζοντας οτι το ΗΒ θα δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η υπεραπόδοση του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

Μια σειρά από ανακοινώσεις λιγότερο σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων πιθανότατα θα αγνοηθούν σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν περισσότερο εστιασμένοι στα πολιτικά γεγονότα.

Ευρώ

Μέχρι στιγμής και παρά τον αντίκτυπο των γαλλικών εκλογών, το ευρώ παραμένει ενισχυμένο έναντι των περισσότερων νομισμάτων. Εκτός από τα πολιτικά πρωτοσέλιδα, αυτή η εβδομάδα θα είναι επίσης έντονη σε οικονομικό και πολιτικό μέτωπο, με την έκθεση για τον πληθωρισμό τον Ιούνιο και τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ιουνίου της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν την Τρίτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Ας προετοιμαστούμε για αστάθεια.

Δολάριο ΗΠΑ

Η στροφή προς τον Τραμπ στις δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας και τις καταστροφικές επιδόσεις του Μπάιντεν θα έπρεπε να είχαν θετική επίδραση στο δολάριο.

Η αποτυχία του δολαρίου να σημειώσει σημαντικό ράλι μετά το ντιμπέιτ έναντι των περισσότερων νομισμάτων είναι ίσως μια ένδειξη του πόσο ακριβό έχει γίνει στα σημερινά επίπεδα. Εκτός από το πολιτικό μέτωπο, μια σειρά στοιχείων για την εργασία με αποκορύφωμα την έκθεση για την απασχόληση του Ιουνίου που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή θα μας δώσει μια καλύτερη ανάγνωση για τη φαινομενική επιβράδυνση στην αγορά εργασίας και τις προοπτικές για μειώσεις επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Με λιγότερες από δύο μειώσεις να πραγματοποιούνται το 2024 και το δολάριο να διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο απογοήτευσης στην αγορά.

 

  • {Ο Enrique Diaz – Alvarez είναι Chief Financial Risk Officer της Ebury}