Το βράδυ της Κυριακής, 30 Ιουνίου, τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις: η Ακροδεξιά βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανάληψη της εξουσίας στη χώρα.

Η Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του κόμματος (RN), Ζορντάν Μπαρντελά, φέρουν τον αέρα του νικητή, αφού έρχονται όλο και πιο κοντά στον στόχο τους: να πάρουν την εξουσία το 2027, με εκείνη ως πρόεδρο και εκείνον ως πρωθυπουργό.

Η επικράτηση της Ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο ήρθε με 33%. Σε ένα σπάνιο σκηνικό όμως, οι μονομάχοι του β’ γύρου θα είναι τρεις: Εκτός από τον συνασπισμό της Ακροδεξιάς, στον δεύτερο γύρο πέρασε ο συνασπισμός των αριστερών κομμάτων «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (στον οποίο συμμετέχουν από μετριοπαθείς σοσιαλιστές ως ακροαριστεροί σχηματισμοί) με 28%, αλλά και η συμμαχία «Μαζί», υπό τον Μακρόν, με 20%.

Για κάποιους αναλυτές, ο γαλλικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει ποιον από τους τρεις δρόμους θα ακολουθήσει. Της Ακροδεξιάς της Λεπέν, της Αριστεράς του Μελανσόν, ή του Κέντρου του Μακρόν.