Του Matthew Ryan – Head of Market Strategy στην Ebury

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε στο τραπέζι τα όπλα της σήμερα για να φέρει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, παρά την απότομη αβεβαιότητα στις αγορές που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών. 

Θεωρούμε ότι αυτό είναι μια σοφή κίνηση, καθώς όχι μόνο ο υψηλός δομικός πληθωρισμός και η ανθεκτική οικονομία της ευρωζώνης δικαιολογούν πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής, αλλά επιπλέον η μεγαλύτερη αύξηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης στην ισχύ του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. 

Κατά την άποψή μας, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε επίσης να έχει εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την αξιοπιστία της ΕΚΤ, δεδομένου ότι οι πρόσφατες οδηγίες της για το μέλλον χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη τόλμη.

Οι επενδυτές το έχουν αντιμετωπίσει ως «μετριοπαθή αύξηση», καθώς η Τράπεζα δείχνει ότι στρέφεται σε μια προσέγγιση που εξαρτάται αποκλειστικά από τα δεδομένα. 

Υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, αυτή η πιο προσεκτική και ρεαλιστική προσέγγιση της ΕΚΤ φαίνεται η σωστή. 

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έδωσε στη Credit Suisse σανίδα σωτηρίας, το αφήγημα της ευαλωτότητας στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα δεν θα εκτονωθεί από τη μια μέρα στην άλλη, και η ΕΚΤ τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Κατά την άποψή μας, το μακροοικονομικό υπόβαθρο στη ζώνη του ευρώ δικαιολογεί πρόσθετες αυξήσεις από την ΕΚΤ, αν και η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο θα καθοδηγούνται στις προσεχείς συνεδριάσεις επίσης σαφώς από το καθεστώς της σταθερότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών. 

Εν πάση περιπτώσει, οι προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλές, γεγονός που μπορεί να δώσει περιθώρια για κάποια ανοδική πορεία στο ευρώ εφόσον συνεχίσουν να μειώνονται οι ανησυχίες για «την υγεία» του τραπεζικού τομέα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here