Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να υιοθετήσει μια πιο ήπια ρητορική την Πέμπτη, δεδομένων των σημαντικών αλλαγών στο οικονομικό περιβάλλον μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

  • Οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις των επιτοκίων την ερχόμενη χρονιά έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Πιθανή υποχώρηση τους θα είχε καθοριστική σημασία για το ευρώ.
  •  Αυξάνονται οι πιθανότητες μιας ήπιας ρητορικής, δεδομένων των υψηλών προσδοκιών της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων,
  • Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει το μέγεθος των αναμενόμενων αναθεωρήσεων των σχετικών μεσοπρόθεσμων προβλέψεων και οι νέες μακροπρόθεσμες προοπτικες, καθώς η κεντρική τράπεζα θα συμπεριλάβει για πρώτη φορά το 2026 στις προβλέψεις της.

Αναλυτικά:

Μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να κρατήσει μια ήπια και χαμηλών τόνων στάση την Πέμπτη. Μια αλλαγή στην επικοινωνιακή στάση είναι δικαιολογημένη, καθώς η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην υπάρξει μια περαιτέρω αύξηση στην αγορά.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για χαλάρωση της πολιτικής στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες και στοιχηματίζουν ακόμα περισσότερο στις μειώσεις επιτοκίων μετά τα τελευταία αποτελέσματα του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν το Νοέμβριο.

Όπως έχουν τα πράγματα, οι αγορές αναμένουν την πρώτη μείωση το Μάρτιο (60%) και συνολικά οι μονάδες βάσης περικοπών θα φτάσουν τις 130 μονάδες το 2024. Αξιοσημείωτη ήταν η έκθεση για τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου.

Ο ονομαστικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα, υποχωρώντας στο 2,4% τον περασμένο μήνα (από 2,9%), με το δομικό να μειώνεται στο 3,6% (από 4,2%), και οι δύο πολύ μεγαλύτερες μειώσεις από τις αναμενόμενες.

Οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, δείχνουν ότι μια ήπια ύφεση είναι προ των πυλών.

Ορισμένοι δείκτες έχουν βελτιωθεί, αν και οι βασικοί PMI παραμένουν κοντά στα πρόσφατα χαμηλά και πολύ μακριά απ’ το επίπεδο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη απ’ τη συρρίκνωση της οικονομίας, ενώ πρόσφατα στοιχεία δανεισμού της ΕΚΤ επιβεβαίωσαν ότι η πολιτική της τράπεζας είναι αρκετά αποτελεσματική στον περιορισμό της ζήτησης, γεγονός που αποτελεί άσχημο νέο για την ανάπτυξη και θετικό για τις προοπτικές του πληθωρισμό.

Η εύθραυστη κατάσταση της ζήτησης και η έκταση της πρόσφατης επιβράδυνσης πληθωρισμού, υποδηλώνουν ότι μπορεί να δούμε μια αντιστροφή της πολιτικής στο κοντινό μέλλον.

Ως ένα βαθμό, η ΕΚΤ έχει ήδη αναγνωρίσει την αλλαγή στην οικονομική πραγματικότητα. Η δυναμική στάση της κεντρικής τράπεζας που ξεκίνησε ίσως αργά δε θα συνεχιστεί, επεσήμανε η πιο σημαντική εκπρόσωπος της ομάδας των υποστηρικτών της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, Isabel Schnabel. Αλλά αυτό φάνηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα που δημοσιεύθηκαν από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ κάνουν πιο πιθανές τις ανησυχίες της για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι είναι πολύ νωρίς για μια σημαντική ανάκαμψη στη στάση πολιτικής της τράπεζας και ότι η μετάβαση θα είναι πολύ πιο σταδιακή, ιδιαίτερα δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ιστορικό ως μία από τις πιο επιφυλακτικές κεντρικές τράπεζες της G10.

Κατά την άποψή μας, η Πρόεδρος Λαγκάρντ θα προσπαθήσει να κρατήσει χαμηλό προφίλ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και να μην δώσει κάποια αφορμή που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μελλοντική καθοδήγηση.

Ενώ η Λαγκάρντ δεν μπορεί αρνηθεί την πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού, μπορεί να προσπαθήσει με το μήνυμα της να μετριάσει τον πληθωρισμό υποδηλώνοντας ότι ο αγώνας δεν έχει ακόμη κερδηθεί, τονίζοντας την αβεβαιότητα και τις προοπτικές του νέου έτους. Μπορεί επίσης να αποφασίσει να απωθήσει τις επιθετικές προσδοκίες της αγοράς για περικοπές, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμες για την αντίδραση του ευρώ.

Επιπλέον, σχόλια σχετικά με το έκτακτο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στα πλαίσια της πανδημίας, θα τραβήξουν την προσοχή της αγοράς και το 2024. Πέρα από την ομιλία της Λαγκάρντ οι αγορές θα επικεντρωθούν στις επικαιροποιημένες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις, στην έκταση των αναμενόμενων υποβαθμίσεων στις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και τις νέες μακροπρόθεσμες προοπτικές, καθώς η τράπεζα θα συμπεριλάβει το 2026 στις προβλέψεις της για πρώτη φορά.

Παρ ‘όλα αυτά, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς κάποιες απώλειες για το κοινό νόμισμα, εάν η Λαγκάρντ αποτύχει να τονίσει την πολιτική της τράπεζας ή αν χρειαστεί οι «πηγές της ΕΚΤ» να αμφισβητήσουν το μήνυμα από την συνάντηση, όπως συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν.

Η πολιτική απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 15:15 (ώρα Ελλάδος) την Πέμπτη, με τη συνέντευξη Τύπου να ακολουθεί 30 λεπτά αργότερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ