Μετά από πολλές εβδομάδες έντονων διακυμάνσεων, το ευρώ κατέληξε στην σχεδόν απόλυτη ισοτιμία έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Πιστεύουμε ότι οι αυξημένες ανησυχίες για την ύφεση, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για το πρόσφατο ξεπούλημα, με τις αγορές να συσσωρεύονται στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου ΗΠΑ, απέναντι στους φόβους ότι η απότομη αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Οι φόβοι για περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομίας, είναι ιδιαίτερα αυξημένοι στη ζώνη του ευρώ, αφού τα συνεχιζόμενα ζητήματα με τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό προκάλεσαν μια άλλη απότομη αύξηση των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν πλέον υπερδιπλασιαστεί από τα μέσα Ιουνίου.

  • Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται  πολύ πίσω από πολλούς από τους σημαντικότερους ομολόγους της όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, ιδιαίτερα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία πιστεύουμε ότι κάθε άλλο παρά βοήθησε το κοινό νόμισμα.

Υπό το φως του αυξανόμενου κινδύνου παγκόσμιας επιβράδυνσης, πρόσφατα αναθεωρήσαμε τις προβλέψεις μας για το δολάριο ΗΠΑ υψηλότερα, αν και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μελλοντική πορεία για το EUR/USD είναι ανοδική.

Γενικά πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση είναι υπερβολικές. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρές αγορές εργασίας, οι υψηλές πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα στοχευμένα δημοσιονομικά προγράμματα θα πρέπει να υποστηρίξουν τις καταναλωτικές δαπάνες και να αποτρέψουν τεχνικές ύφεση στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αφού τα είπαμε αυτά, όσο συνεχίζουμε να βλέπουμε μια απόκλιση στις τιμές του φυσικού αερίου στον Ατλαντικό, οι επενδυτές είναι πιθανό να συνεχίσουν να ευνοούν το δολάριο βραχυπρόθεσμα, επομένως δεν μπορούν να αποκλειστούν πρόσθετες κινήσεις κάτω από την ισοτιμία.

Ένα χειρότερο σενάριο όπου η Ρωσία διακόπτει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα παρουσίαζε σημαντικό καθοδικό κίνδυνο για το EUR/USD, κατά την άποψή μας.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία υποτίμηση του ευρώ.

Ένα ασθενέστερο ευρώ επιφέρει πληθωριστικές επιπτώσεις, επομένως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να επιλέξουν να αυξήσουν τα επιτόκια πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το νόμισμα, υποθέτοντας ότι μπορούν να πείσουν με επιτυχία τις αγορές ότι το νέο τους εργαλείο κατά του κατακερματισμού θα λειτουργήσει πραγματικά.

Αντίθετα, πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες ενδείξεις σταθεροποίησης του βασικού πληθωρισμού των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πείσουν την Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FOMC) να αυξήσει τα επιτόκια λιγότερο επιθετικά από ό,τι αναμένουν οι αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους – άλλο ένα δυνητικό θετικό για το EUR/USD.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here