Γράφει η «ξενοδόχος»

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενώνει τις δυνάμεις της με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος Διαχείρισης Προορισμών στη Ρόδο και τη Σαντορίνη.

Η συνεργασία κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας, δεδομένου ότι έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός έχει περάσει στη φάση της ωριμότητας, μετά τον εξαετή κύκλο ανόδου.

Aπό την πλευρά της, η EBRD είχε ανακοινώσει προ μηνός το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης αρχικά για τους προορισμούς της Ρόδου και της Σαντορίνης, όπου το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από τα Επιμελητήρια των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Το πρόγραμμα θα διευρυνθεί με την ανάπτυξη ενός οδηγού διαχείρισης προορισμών, που θα προετοιμάσει το έδαφος για αντίστοιχο σχεδιασμό και σε άλλους προορισμούς ανά την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία, με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση προορισμών, έχει ως στόχο να συνδράμει τις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν δράσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον κλάδο του τουρισμού που έχουν να κάνουν με τη διαφοροποίηση των προορισμών, τη μείωση της εξάρτησης από το μοντέλο «Ηλιος και Θάλασσα» αλλά και την αντιμετώπιση της απειλής του υπερτουρισμού», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εντοπισμό των πλεονεκτημάτων και των προκλήσεων της τουριστικής ανάπτυξης, ενώ στα πλάνα είναι να παρέχει επίσης μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για κάθε έναν από τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα στηριχθούν σε όρους αειφορίας.

Οσον αφορά τώρα τη συνεργασία με τον ΣΕΤΕ, η συνεργασία είναι κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, με δεδομένη την τεχνογνωσία και την εμπειρία του ΣΕΤΕ. Η συνεργασία έχει ξεκινήσει από την πρώτη φάση του προγράμματος και πρόκειται να επεκταθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου στους εξής τομείς:

  • Παροχή εξειδικευμένων ερευνητικών δεδομένων από το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) προς την κοινοπραξία των συμβούλων που υλοποιούν το πρόγραμμα.
  • Επικοινωνία του προγράμματος, της εξειδικευμένης ιστοσελίδας www.destinationmanagementplan.gr και των ερωτηματολογίων για τις τουριστικές επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία στους δύο προορισμούς προς τις επιχειρήσεις-Mέλη του ΣΕΤΕ.
  • Γνωμοδότηση του ΣΕΤΕ, της Marketing Greece και του ΙΝΣΕΤΕ επί των αρχικών σχεδίων διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, καθώς και του οδηγού προετοιμασίας (destination management guide) για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων σε άλλους προορισμούς της χώρας.
  • Συμμετοχή και υποστήριξη του ΣΕΤΕ στις τελικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση των σχεδίων στη Ρόδο, τη Σαντορίνη και σε άλλους τρεις προορισμούς της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here