• Πράσινη ανάπτυξη και -ιδιαίτερα- ομαλή μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.
  • Μετασχηματισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, με μοχλό την ιδιωτική Οικονομία.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός Κράτους και Ιδιωτικού Τομέα.
  • Ενίσχυση της Απασχόλησης και κοινωνική συνοχή.

Αυτοί θα είναι οι 4 άξονες των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) στην Ελληνική Οικονομία, ξεκινώντας από φέτος για την καλύτερη αξιοποίηση (μόχλευση) των χρημάτων που θα έρθουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

H νέα διοίκηση της EBRD, με πρόεδρο την κα Odile Renaud-Basso (ανέλαβε καθήκοντα τον  Νοέμβριο 2020) θα έχει διαδοχικές “συναντήσεις” σήμερα με το σύνολο της Ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας -του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου- για να ξεκινήσει άμεσα το Σχέδιο Χρηματοδότησης της επανεκκίνησης της οικονομίας πάνω στους συγκεκριμένους 4 άξονες .

  • Η EBRD είναι ο πιο δραστήριος χρηματοδότης επενδύσεων στη χώρα από το 2015 και μετά. Έχει χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, 70 έργα σε Τράπεζες, Ενέργεια και Υποδομές αλλά και επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πριν από λίγες μέρες, η EBRD χρηματοδότησε με 10,65 εκατ. ευρώ τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της τράπεζας Πειραιώς με το όνομα Project Iris στην Intrum.

Έχει ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή της με 30 εκατ. ευρώστο fund Southbridge Europe Mezzanine II SCA SICR που θα επενδύσει 150 εκατ. € σε μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Το 2020 η EBRD επένδυσε περίπου 800 εκατ. ευρώ σε 17 έργα , έναντι 571 εκατ. ευρώ σε 13 έργα το 2019.

Μεταξύ των έργων της Τράπεζας για το 2020 ήταν η επένδυση 75 εκατ. € στην επιτυχημένη έκδοση Ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την υποστήριξη ενός νέου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα, η χορήγηση δανείου ύψους 160 εκατ. € στη ΔΕΗ, μια επένδυση 57,5 εκατ. € στην επιτυχή έκδοση του 7ετούς ομολόγου 500 εκατ. € της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 50 εκατ. € στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα .

Στα τέλη του 2020, η EBRD συνεργάστηκε με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα θα αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση και υγεία), τις βιώσιμες αστικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here