Μονάδες συνολικής ισχύος 8.200 MW από πληθώρα ομίλων δρομολογούν την είσοδο της χώρας στη μετα-λιγνιτική εποχή.

Κεφάλαια άνω των 10 δισ. ευρώ, εκτιμούν οι επικεφαλής των μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας πως θα κατευθυνθούν σε έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) νέας γενιάς κατά την διάρκεια των προσεχών πέντε ετών. Μέχρι το 2023, υπολογίζεται ότι είναι δυνατή η κινητοποίηση κεφαλαίων της τάξεως των 8 δις ευρώ.

Έργα ΑΠΕ ισχύος 2.400 MW έχουν λάβει πλήρη αδειοδότηση, επιπλέον 5.800 MW έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση

Η ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη τουλάχιστον 2 GW έργων ΑΠΕ τα επόμενα τρία χρόνια, αρχής γενομένης από το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο δυναμικότητας 230 ΜW στην Κοζάνη.

Με βάση το στρατηγικό σχέδιο της χώρας, στόχος έως το 2030 είναι το 65,7% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια να παρέχεται αποκλειστικά μέσω ΑΠΕ.

Τα ευρήματα της μελέτης του διεθνούς οργανισμού IRENA άλλωστε δείχνουν τα οφέλη από την στροφή προς τις ΑΠΕ.

  • Για κάθε ένα ευρώ που επενδύεται στις ΑΠΕ, επιστρέφουν στην πραγματική οικονομία από 3 έως και 8 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία του κάθε έργου και τις τοπικές συνθήκες. Παράλληλα, ο αριθμός των θέσεων εργασίας μπορούν ακόμα και να τετραπλασιαστούν στον κλάδο μεσομακροπρόθεσμα.

Όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο όμιλος Μυτιληναίου, έχουν σε εξέλιξη σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα προσθέτουν συνεχώς νέα έργα στον σχεδιασμό τους.

Ήδη, στον προθάλαμο βρίσκονται έργα ΑΠΕ ισχύος 2.400 MW, που έχουν λάβει πλήρη αδειοδότηση. Επιπλέον 5.800 MW έχουν εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πρόκειται για μονάδες συνολικής ισχύος 8.200 MW από πληθώρα ομίλων, ελληνικών και ξένων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 9 δις ευρώ. Μάλιστα, το σύνολο των έργων αυτών θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί πλήρως κατά την διάρκεια των επόμενων τριών ετών.

Έργα αποθήκευσης ενέργειας

Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, ώστε να τεθούν οι όροι εφαρμογής της εν λόγω τεχνολογίας, η οποία ουσιαστικά θα επιτρέψει σε ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν και στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία θεωρείται πολλά υποσχόμενη.

Στο πλαίσιο αυτό, τουλάχιστον 1.000 MW σχετικών έργων, αξίας έως 2 δισ. ευρώ, θεωρούνται ώριμα για να αδειοδοτηθούν, μόλις ψηφιστεί το θεσμικό πλαίσιο.

  • Πρόκειται για έργα σημαντικής προστιθέμενης αξίας, της τάξεως του 75%, έναντι π.χ. 50% των αιολικών έργων, τα οποία μπορούν επίσης να επιτρέψουν στην Ελλάδα, να λειτουργήσει και ως εξαγωγέας καθαρής ενέργειας, πέραν της ενίσχυσης της ενεργειακής της αυτονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ