Τελικά, η TESLA θα επενδύσει στη Βουλγαρία, βάζοντας τέρμα στις όποιες προσδοκίες είχαν καλλιεργηθεί για το ενδεχόμενο κατασκευής μονάδας στη χώρα μας.

Δυστυχώς, οι αριθμοί παραμένουν απογοητευτικοί στο μέτωπο των άμεσων ξένων επενδύσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την οικονομία και την απασχόληση.

Γιατί όμως;

  • Σύμφωνα με στοιχεία (2018), η Ελλάδα υποχώρησε 16 θέσεις στον δείκτη World Economic Forum-Competitiveness Index την περίοδο 2008-2016 και κατατάσσεται στην 28η θέση, σε σύνολο 28 χωρών της ΕΕ.

Έχασε 6 θέσεις στον δείκτη Doing Business της World Bank την περίοδο 2016-2017, καταλαμβάνοντας την 27η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες της ΕΕ.

Να δούμε όμως αναλυτικότερα τρεις-τέσσερις ποιοτικούς υποδείκτες, για να έχουμε καλύτερη εικόνα της κατάστασης:

Σύμφωνα, πάντα, με την Παγκόσμια Τράπεζα, η κατάταξη της χώρας μας στους παρακάτω υποδείκτες ήταν:

  • «Επίδραση της φορολογίας στην κινητοποίηση των επενδύσεων» στην 137η θέση ανάμεσα σε 137 χώρες,
  • «Διοικητικά βάρη» στην 130η θέση,
  • «Ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών-οικοσυστημάτων» στην 121η θέση,
  • «Επίλυση δικαστικών διαφορών» στην 131η θέση σε σύνολο 190 χωρών κ.ο.κ.

Επίσης, δραματική πτώση καταγράφηκε στις υποενότητες που αφορούν «Χρόνο επίλυσης διαφορών» και «Άδεια κατασκευής», καθώς καταδεικνύεται η «τερατώδης» μορφή της γραφειοκρατίας.

Όσον αφορά στον «Χρόνο επίλυσης των διαφορών», στην Ελλάδα αυτός είναι 964 (!) μέρες, έναντι 271 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Για την «Άδεια κατασκευής» βρίσκεται στην 58η θέση, με 18 διαδικασίες, έναντι της 42ης και 13 του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Να δούμε και τις «Χρήσεις γης & μεταβιβάσεις»; Βρίσκεται στην 145η θέση με 10 διαδικασίες, έναντι της 48ης και 5 διαδικασιών.

Εύλογη ερώτηση:

  • Εάν ήσασταν ο Έλον Μασκ ή οποιοσδήποτε ξένος, γνωστός ή, ακόμη χειρότερα, λιγότερο γνωστός, θα επενδύατε, τελικά, σε αυτήν την ελληνική αγορά των… χιλίων εμποδίων;

Αλήθεια, πόσοι επενδυτικοί σχεδιασμοί ξένων μένουν στα χαρτιά και στις φιλοφρονήσεις από την πλειονότητα των κλάδων (αυτοκινήτου, ΑΠΕ, κινηματογράφου, μεταποίησης κ.λπ.); Και για να το αποδώσω επί το λαϊκότερον: «Όλο μέλι-μέλι και από τηγανίτα τίποτα». Γιατί ο θυμόσοφος λαός γνωρίζει…

Σύμφωνοι, πολλά μεγέθη και δείκτες αποτυπώνουν τη βελτίωση του κλίματος, ωστόσο απαιτούνται ρηξικέλευθες ενέργειες για να αναβαθμιστεί και ποιοτικά η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός. Και, δυστυχώς, σε αυτούς τους τομείς είμαστε μεταξύ των ουραγών.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 18/02/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ