του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Tον διαχειριστή «κόκκινων δανείων» ονομαστικής αξίας 26 δις Ευρώ και τον μεγάλο συνεταίρο της στην εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Financial Planning Services (FPS) θα κληθεί να επιλέξει αύριο το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank.
Έχοντας χάσει πολύ χρόνο, στις «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις» με την PIMCO αλλά και στις ατέρμονες συζητήσεις με την κυβέρνηση, για τις σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου «ΗΡΑΚΛΗΣ», η διοίκηση της Eurobank μόνον εύκολες επιλογές δεν έχει μπροστά της.
Από τη στιγμή που οι συζητήσεις με την PIMCO δεν οδηγούσαν αμέσως στο επιθυμητό αποτέλεσμα, η διοίκηση της Eurobank ξεκίνησε συζητήσεις με τον δεύτερο στον κατάλογο των ενδιαφερομένων αμερικανικό επενδυτικό Οίκο την Fortress.
Δεν έχει όμως κλείσει οριστικά η πόρτα στην PIMCO η οποία εξακολουθεί να είναι μεγάλος μέτοχος της Eurobank με τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου της…
To μεγαλύτερο αγκάθι στις συζητήσεις είναι φυσικά η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ δηλαδή της δημιουργίας του σχήματος προστασίας ενεργητικού όλων των τραπεζών.
Το σχέδιο έχει πάρει την έγκριση της DG Comp των Βρυξελλών αλλά για κάποιον περίεργο λόγο από τις συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου έμειναν εκτός διαβούλευσης η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός SSM της Φρανκφούρτης.
Υπάρχουν ακόμη πολλές κρίσιμες λεπτομέρειες προς διευθέτηση και αυτές οι λεπτομέρειες δυσκολεύουν την προσέλκυση μεγάλων επενδυτών στην πολλά υποσχόμενη ελληνική βιομηχανία της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» η οποία -όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη βιομηχανία διαχείρισης αποβλήτων- μπορεί να αποβεί χρήσιμη και κερδοφόρα εφόσον λειτουργήσει σωστά.
Προς το παρόν παραμένει ασαφές ποιος θα είναι ο φορέας που θα παρακολουθεί και θα ελέγχει το ειδικό όχημα (SPV) που θα δημιουργηθεί. Πως θα αξιολογούνται οι τίτλοι που θα εκδοθούν, πως θα γίνονται οι καταβολές πληρωμών πότε θα εκδοθούν τα πρώτα Ομόλογα που θα αιμοδοτήσουν τον ΗΡΑΚΛΗ.
Η κλεψύδρα αδειάζει, η υπομονή των επενδυτών εξαντλείται και τα κόκκινα δάνεια ωριμάζουν επικίνδυνα στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών δημιουργώντας μια δυσοσμία που αποτρέπει επενδυτές του εξωτερικού να συμμετάσχουν στο σενάριο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας…